Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 159
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 159

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 159 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 159

amacıyla çiftçilere ucuz, kaliteli tohum ve fidan verildi. Sulama, gübre, tohumluk temini ve teknik eğitim konularında devlet yardımı artırıldı. Çıkarılan yasalarla topraksız köylülere toprak dağıtıldı. Ziraat Bankası vasıtasıyla köylüye kredi imkânı verildi. Ziraat mühendisi yetiştirmek ve tarımın bilimsel yöntemlerle yapılması için 1925’te Ankara Ziraat Mektebi açıldı. Bilimsel ve bilinçli tarım yapabilmek için tarım tekniği okulları açıldı. Halka modern tarım yöntemlerini öğretmek için Atatürk Orman Çiftliği gibi örnek çiftlikler kuruldu (Görsel 4.42).

Tarımsal üretimin artması ve modern tarım yapılması amacıyla tarımda makineleşmenin yaygınlaştırılmasına çalışıldı. Çiftçinin tarım aleti, makine ve gübre ihtiyacını karşılamak için Türkiye Zirai Donatım Kurumu açıldı. Tarım Kredi Kooperatifleri kurularak çiftçilerin ürünlerini daha iyi şartlarda pazarlayabilmeleri sağlandı.

Sanayi, Ticaret ve Denizcilik Alanında Gelişmeler

Osmanlı Devleti’nin son döneminde modern sanayi oldukça azdı. Bu nedenle sanayi ürünlerinin çoğu dışardan temin ediliyordu. Savaşların getirdiği ekonomik zorluklar nedeniyle Türk girişimcilerde yeterli sermaye yoktu. Mustafa Kemal sanayileşmeyi millî bir dava olarak görüyordu. Her türlü sanayi tesisinin kurulması ve işletilmesi gereğinden söz etmekteydi.

Türkiye İktisat Kongresi’nde alınan kararlara uygun olarak cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren sanayileşmeye ağırlık verildi. Fabrika kurmak isteyen Türk özel teşebbüslere sermaye temin etmek için 1925’te Sanayi ve Maadin Bankası kuruldu. 1927’de Teşvik-i Sanayi Kanunu çıkarıldı. Bu kanunla özel sektördeki girişimcilere kredi ve vergi kolaylığı gibi çeşitli avantajlar sağlanarak ekonomik kalkınmanın hızlandırılması amaçlandı. Ancak özel sektör beklenen yatırımı yapmakta yetersiz kaldı. Bunun üzerine devlet özel sektörü desteklemeye devam ederken ağır sanayi yatırımlarını da kendisi yapmaya başladı. 1933 yılından itibaren planlı ekonomi dönemine geçildi. Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı’na uygun bir şekilde ülkenin çeşitli yerlerinde demir-çelik, kumaş, çimento, şeker, kağıt, cam ve deri fabrikaları kuruldu. İkinci Beş Yıllık Sanayi Planı ise II. Dünya Savaşı’nın başlaması nedeniyle uygulanamadı.

Soru: Mustafa Kemal sanayileşmeyi niçin millî bir dava olarak görmektedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Mustafa Kemal, sanayileşmeyi milletin ekonomik bağımsızlığını kazanması ve kalkınması için önemli bir araç olarak görmüştür. Sanayileşme, ülkenin dışa bağımlılıktan kurtulmasını ve modernleşmesini sağlamaktadır.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 159 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum