

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 158

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 158 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 158
• Ülkede tarım araçları fabrikası açılmalı, tarım araçları gümrük vergisinden muaf tutulmalıdır.
• Özel teşebbüsleri desteklemeye yönelik millî bankalar kurulmalıdır.
• Ham maddesi yurt içinde bulunan sanayi dalları kurulmalıdır (Görsel 4.40, 4.41).
• Yabancı sermayenin ülkeye girişi denetim altında olmalı ve tekel oluşturmasına müsaade edilmemelidir.
• Ormanlar korunmalı ve çoğaltılmalıdır.
• Madenler millî menfaatler doğrultusunda işletilmelidir.
• Kabotaj hakkı konusunda tam bağımsızlık sağlanmalıdır, kabotaj hakkı Türk bayrağı taşıyan gemilere verilmelidir.
• Gümrük vergileri yerli sanayiyi ve tarımı geliştirecek şekilde düzenlenmelidir.
Türkiye iktisat Kongresi’nde, iktisadi kalkınmanın ülkenin kendi çabalarıyla gerçekleşmesi gerektiğinin önemi vurgulandı ve Misak-ı iktisadi (Ekonomi Andı) kabul edildi. Misak-ı iktisadi, Misakımillî’yi tamamlayan, yeni Türk devletinin ve halkın iktisadi bakış açısını belirleyen önemli kararlardır. Misak-ı İktisadi ‘de alınan “Türkiye halkı, sarf ettiği eşyayı mümkün mertebe kendi yetiştirir. Çok çalışır. Vakitte, servette ve ithalatta israftan kaçar. Millî üretimi temin için icabında geceli gündüzlü çalışmak âdetidir.” kararıyla Türk halkının tasarrufa yönelmesi ve millî ekonomiye destek vermesi gerektiği vurgulanmıştır.
Tarım Alanında Yapılan Çalışmalar
Türkiye iktisat Kongresi’nde dışa bağımlılığı ortadan kaldırmaya ve millî bir ekonominin oluşturulmasına yönelik atılacak adımlar belirlendi. Ekonomik bağımsızlıktan taviz verilmeden ekonominin her yönüyle geliştirilmesi üzerinde duruldu. Kongrede tasarruf teşvik edilmiş ve yerli malı kullanımının özendirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması kararlaştırılmıştır.
Cumhuriyetin ilk yıllarında halkın büyük bir bölümü kırsal alanda yaşamakta ve tarımla uğraşmaktaydı. Devlet ekonomisinin temeli tarıma dayanmaktaydı. Bu nedenle tarımı geliştirmek ve çiftçiyi desteklemek için planlı ve modern bir tarım politikasına geçilmesi için önemli adımlar atıldı.
1925 yılında çiftçiden alınan aşar vergisi kaldırıldı ve tarım sektörünün yükü azaltıldı. Tarımsal üretimi arttırmak
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 158 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum