

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 157

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 157 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 157
4.6 EKONOMİK ALANDA YAPILAN İNKILAPLAR
Ekonomi, bir devletin gelişmişliğinin ve gücünün en önemli göstergelerinden biridir. Osmanlı Devleti’nin son dönemleri uzun yıllar süren ve kaybedilen savaşlarla geçti. Sürekli toprak kaybı, tarım, ticaret ve sanayinin gelişmemesi devletin ekonomik gücünü oldukça zayıflattı.
I. Dünya Savaşı ve ardından Millî Mücadele’de yapılan savaşlar, ülkenin birçok şehrinin altyapısını ve ulaşım ağını kullanılamaz hâle getirdi.
Ülkenin üretim yapacak nüfusunun bir bölümü savaşlarda kaybedildi. Siyasi bağımsızlığın kazanılmasının ardından Türkiye Cumhuriyeti’nde öncelikle ekonomik kalkınma hamlesi başlatıldı.
Millî ve bağımsız bir ekonomi için çalışmalara ağırlık verildi. Şimdi ekonomik alanda yapılan çalışmaları birlikte öğrenelim:
Türkiye İktisat Kongresi, Lozan Barış Görüşmeleri’nin kesintiye uğradığı bir dönemde Mustafa Kemal’in isteği üzerine 17 Şubat-4 Mart 1923 tarihleri arasında İzmir’de toplandı. Kongreye ülkenin farklı bölgelerinden gelen çiftçi, sanayici, tüccar, işçi gibi farklı meslek gruplarından oluşan 1135 delege katıldı. Başkanlığı Kazım Karabekir tarafından yürütülen kongrenin amacı, devletin içinde bulunduğu ekonomik durumu belirlemek, ekonomik kalkınma için atılacak adımları tespit etmekti. Aynı zamanda millî ve bağımsız bir ekonomi oluşturmak için politika belirlemekti. Mustafa Kemal kongrenin açılış konuşmasında “Siyasi, askerî zaferler ne kadar büyük olurlarsa olsunlar ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa meydana gelen zaferler devamlı olamaz, az zamanda söner.” sözüyle ekonomik kalkınmanın bağımsızlık için ne derece önemli olduğunu vurgulamıştır (Görsel 4.39).
Türkiye İktisat Kongresi, kongreden sonra uygulanacak iktisat ve kalkınma politikalarının ana çerçevesini çizmiştir. Kongrede alınan bazı kararlar şunlardır:
• Çiftçiden alınan aşar vergisi kaldırılmalıdır.
• Ulaşım geliştirilmeli ve üreticiye ucuzlatılmalıdır.
• Yerli malı kullanımı teşvik edilmelidir.
• Hayvancılık geliştirilmedir.
Soru: Siyasi bağımsızlığın güçlendirilmesinde ekonomik bağımsızlığın rolünü nedir? Tartışınız.
- Cevap: Siyasi bağımsızlığın güçlendirilmesinde ekonomik bağımsızlık kritik bir rol oynar çünkü güçlü bir ekonomi, dışa bağımlılığı azaltarak ülkenin kendi kararlarını alabilmesini sağlar. Ekonomik bağımsızlık, devletin iç ve dış politikada daha özgür hareket etmesine imkân tanır, bu da ulusal güvenliği ve egemenliği pekiştirir.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 157 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum