

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 156

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 156 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 156
26 Kasım 1934 tarihinde TBMM’de Soyadı Kanunu’nu tamamlayan Lakap ve Unvanların Kaldırılmasına Dair Kanun kabul edildi. Bu kanunla toplum içinde ayrıcalık bildiren ağa, hafız, molla, efendi, bey, paşa, hazretleri gibi unvan ve lakaplar kaldırıldı, kullanılmaları yasaklandı. Böylece insanları çeşitli özelliklerine göre sınıflandıran bir anlayış sona erdi. Toplumsal hayatta ayrıcalıklara neden olan lakap ve unvanların kaldırılmasıyla da toplumsal eşitsizliğin giderilmesinde önemli bir aşama daha kaydedildi. 24 Aralık 1934’te Vatandaşların soyadı seçmelerini kolaylaştırmak için bir de “Soyadı Nizamnamesi” çıkarıldı.
Türk Kadınına Verilen Haklar
Millî Mücadele Dönemi’nde Türk kadını üzerine düşen görevleri hakkıyla yerine getirmiş, vatanın savunulması sürecinde cephede ve cephe gerisinde önemli işler yapmıştır. Millî Mücadele’nin kazanılması ve cumhuriyetin ilanından sonra, Türk kadınının birçok alanda layık olduğu hak ve özgürlüklere kavuşturulması için düzenlemeler yapılmıştır.
Mustafa Kemal, kadınların erkeklerle aynı hak ve özgürlüklere sahip olmasıyla Türk toplumunun gelişeceğini düşünmekteydi. Demokrasinin geliştirilmesi için kadının, toplumsal ve siyasal hayatın içinde yer alması gerektiğini ifade etmekteydi. Kadın haklarındaki eksikliklerin giderilmesi ve kadının toplumda hak ettiği yere getirilmesini istemiştir.
1926 yılında kabul edilen Medeni Kanun’la ekonomik ve toplumsal hayatta kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik önemli bir adım atılmıştır. 1927-1928 öğretim yılında karma eğitime geçilerek kadınlar, erkeklerle aynı eğitimi alma hakkı elde etmiştir. Kız öğrenciler, mesleki okulları bitirdikten sonra çalışma hayatında yer almaya başladılar. 3 Nisan 1930’da belediye seçimlerinde, 26 Ekim 1933’te muhtarlık, 5 Aralık 1934’te milletvekili seçimlerinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmiştir (Görsel 4.38). Böylece Türk kadını dünyadaki birçok kadından önce siyasi haklara kavuşmuştur. Yönetimde erkeklerle birlikte söz sahibi olmuştur. Türk kadınları 1935’te yapılan genel seçimlerde oy kullanmış ve 18 kadın milletvekili seçilerek TBMM’deki yerini almıştır.
Atatürk öncülüğünde Türk kadını birçok alanda yeni haklar elde etmiş ve çağdaş milletlerin kadınlarıyla benzer hakları elde etmiştir. Türk kadını bazı ülkelerdeki kadınlardan önce toplumsal, ekonomik ve siyasi alanda söz sahibi olmuştur. Kadınlara siyasal ve ekonomik hakların verilmesi Türk demokrasisinin geliştirilmesi ve siyasi alanda kadın erkek eşitliğinin sağlanması bakımından oldukça önemlidir.
Soru: Lakap ve unvanların kaldırılmasının Atatürk ilkelerinden hangisiyle doğrudan ilgili olduğunu söyleyiniz.
- Cevap: Lakap ve unvanların kaldırılması, Halkçılık ilkesine doğrudan bağlıdır. Bu uygulama, toplumda eşitlik anlayışını pekiştirmiş ve insanları unvanlara dayalı ayrıcalıklardan arındırarak vatandaşlar arasında sınıf farklarını ortadan kaldırmıştır.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 156 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum