Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 155
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 155

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 155 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 155

Rumi takvimin yerini miladi takvim almıştır. 1928 yılında ise Arap rakamları kaldırılmış ve uluslararası rakamlar kabul edilmiştir.
26 Mart 1931’de kabul edilen kanunla eski ölçü birimleri kaldırıldı. Arşın, endaze, kulaç gibi uzunluk ölçüleri yerini metrik sisteme; okka, dirhem, kantar gibi ağırlık ölçüleri yerini miligramdan tona kadar olan ölçü sistemine bırakmıştır. Bu ölçü ve tartı birimlerine uygun araçlar kullanılmaya başlanmıştır (Görsel 4.35, 4.36). 27 Mayıs 1935 yılında çıkarılan kanunla hafta tatili cuma yerine cumartesi öğleden sonra ve pazar gününe alınmıştır. Yapılan bütün bu değişikliklerle ülke içinde birlik sağlanmış, Batı ile ticari ilişkilerdeki uyumsuzluklar ortadan kaldırılmış, dış ticaret kolaylaşmıştır.
Soyadı Kanunu (21 Haziran 1934)
Soyadı kavramı insanların adları dışında hangi aileye veya soya ait olduğunu gösteren adlarını ifade eder. Osmanlı Devleti’nde ve cumhuriyetin ilk yıllarında insanları birbirinden ayırt etmek için lakaplar, unvanlar, meslekler, doğduğu yer gibi özellikler ve bilgiler kullanılmaktaydı. Bu durum nüfus kayıtları, askere alma, tapu ve miras gibi işlemlerde karışıklıklara yol açmaktaydı. Bu yüzden devlet işlerinde ve toplumsal yaşamda ortaya çıkabilecek karışıklıkları önleyebilmek için yasal bir düzenlemeye ihtiyaç duyuldu. Her aileye bir soyadı verilmesi gündeme geldi ve 21 Haziran 1934’te TBMM’de Soyadı Kanunu kabul edildi. Kanuna göre iki yıl içinde herkes bir soyadı alacaktı (Görsel 4.37). Soyadları Türkçe olacaktı. Soyadı Kanunuyla millî kimliğin oluşturulması yolunda önemli bir adım atılmış oldu.

Soru: Aşağıdaki soruları Soyadı Kanunu’nun maddelerinden yararlanarak cevaplayınız.

• Her Türk öz adından başka soyadını da taşımaya mecburdur.
• Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soyadı sonda kullanılır.
• Yeni takılan soyadları Türk dilinden alınır.
• Yabancı ırk ve millet isimleri soyadı olarak kullanılamaz.
• Rütbe ve memuriyet bildiren soyadları kullanılamaz.
• Umumi edeplere uygun olmayan veya gülünç olan veya hakaret anlatan soyadları kullanılamaz.

Soru: Soyadı Kanunu’nun çıkarıldığı günlerde yaşasaydınız kanun maddelerine uygun olarak nasıl bir soyadı belirlerdiniz? Nedeniyle birlikte sınıfta paylaşınız.

  • Cevap: Soyadı Kanunu’na uygun olarak soyadımı Türkçe ve anlamlı bir şekilde seçerdim, örneğin “Türkkan” gibi. Bu soyadı, millî kimlik ve birlik duygusunu güçlendirir, aynı zamanda anlamı da insanı gururlandırır.

Soru: Soyadı Kanunu’nun toplumsal yaşamda karışıklıkları önleme dışında hangi amaçları olabilir? Tartışınız.

  • Cevap: Soyadı Kanunu, karışıklıkları önlemek dışında, toplumda eşitlik sağlamak, aile bireylerinin birbirine aidiyet duygusunu pekiştirmek ve kimlik birliğini oluşturmak amacıyla da önemli olmuştur. Ayrıca, soyadları aracılığıyla toplumsal değerlerin ve kültürün yansıması sağlanmıştır.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 155 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum