

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 154

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 154 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 154
Tekke, Zaviye ve Türbelerin Kapatılması (30 Kasım 1925)
Tarikat mensuplarının barındıkları, ibadet ve tören yaptıkları yere “tekke” veya “dergâh” küçüklerine ise “zaviye” denir. Dinî, ahlaki ve manevi değerlerin öğretildiği tekke ve zaviyeler Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’nde Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında önemli rol oynamıştır. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinden itibaren bu kurumlardan bazıları görevlerini yerine getiremez hâle geldi. Bu kurumlar, cumhuriyetin getirdiği yeniliklere karşı direnmeye ve ülke güvenliği tehdit edecek birtakım siyasi olayların içinde yer almaya başladılar. Türbe ise genellikle ünlü bir kimse için yaptırılan ve içinde o kişinin mezarının bulunduğu yapılardır (Görsel 4.32). Zamanla bazı insanlar, türbelerde defnedilmiş kişilerden yardım ummaya başlayınca türbeler de dinî duyguların sömürüldüğü ve hurafelerin üretildiği yerlere dönüştü.
Cumhuriyet’in ilk yıllarında, tekke, zaviye ve türbelerin asıl amaçlarından uzaklaşması, İslam dininde yeri olmayan bir takım inanç ve uygulamaların halka dinin buyruğu gibi sunulması bu yapıların kapatılmasını hızlandırdı. 30 Kasım 1925’te TBMM’de kabul edilen bir kanunla tekke, zaviye ve türbeler kapatıldı. Türbedarlık, şeyhlik, dervişlik, dedelik, seyitlik, babalık, emirlik, müritlik gibi sıfat ve unvanlar da yasaklandı. Böylece toplumsal alanda laikleşme adına önemli bir adım atılmış oldu. Halkın dini duygularının kötüye kullanılması engellendi.
Uluslararası Takvim, Saat, Rakam ve Ölçü Birimlerinin Kabulü
Osmanlı Devleti’nde, çok uluslu yapı nedeniyle birden fazla takvim, saat, ağırlık ve uzunluk ölçü sistemi kullanılmaktaydı. Bu durum toplumsal hayatta ve ticari ilişkilerde karışıklıklara yol açmaktaydı. Ölçü sistemlerinde birliğin olmaması ülke içinde sıkıntılara neden olduğu gibi Batılı devletlerle olan ticari ve kültürel ilişkileri de olumsuz etkilemekteydi. Bu farklı uygulamaları ortadan kaldırmak ve Batılı devletlerle uyum sağlamak için ölçü ve tartı birimlerinde, takvim, saat, rakamlarda ve hafta tatili konularında değişiklik yapılması gündeme geldi (Görsel 4.33,4.34).
26 Aralık 1925’te çıkarılan bir kanunla alaturka saat sistemi yerine uluslararası saat sistemine geçilmiştir. Bir gün 24 saat kabul edilmiş ve günün başlangıcı gece yarısı olarak esas alınmıştır. Aynı gün çıkarılan diğer bir kanunla hicri ve…
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 154 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum