Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 150
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 150

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 150 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 150

için çeşitli araştırmalar yapıldı ve elde edilen sonuçların yayılmasına çalışıldı. Türk Dil Kurumu Türk dili üzerinde araştırmalar yapmak, Türk dilinin güncel sorunlarıyla ilgilenerek onlara çözüm yolları bulmak için çalışmalarına devam etmektedir.

26 Eylül-4 Ekim 1932 tarihleri arasında İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda Birinci Türk Dili Kurultayı toplandı. Dil alanında yapılacak çalışmalar bir programa bağlandı. Türk toplumunda dil bilincini canlı tutmak için 26 Eylül günü, Dil Bayramı olarak kabul edildi.

Atatürk, dönemindeki uzmanları Türk dili üzerinde araştırmalar yapmaya yönlendirmiş, kendisi de Türk dili üzerindeki yerli ve yabancı araştırmaları incelemiştir (Görsel 4.27). Türk dilinin en eski anıtları olan Göktürk Kitabeleri’nin ilk iki cildi onun sağlığında yayımlanmıştır. Çağdaş Türkçenin grameri, sözlüğü, imlâsı ve terimleriyle ilgili çalışmalar da Atatürk tarafından ilgiyle takip edilmiştir. Ayrıca Atatürk, dilin millî ve zengin olmasıyla millî duyguların gelişeceğini ve Türk dilinin dünyanın en zengin dilleri arasında yer aldığını ifade etmiştir.

Millî kültürle ilgili yapılan bütün bu çalışmalar, millî kimliğin oluşturulmasında önemli rol oynamıştır. Toplumda dil ve tarih bilincini geliştirmiştir. Millî kültürün geliştirilmesine, millî birlik ve beraberliğin güçlenmesine katkı sağlamıştır. Bunların haricinde Atatürk, mirasının bir bölümünü Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumuna bağışlayarak millî kültüre verdiği önemi göstermiştir.

Mustafa Kemal, Türkçenin sadeleştirmesi konusunda şunları söylemiştir: “Millî duygu ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin millî ve zengin olması, millî duygunun gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil, bilinçle işlensin. Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır.”

Osmanlı Devleti’nden yeni Türk devletine kalan tek yükseköğretim kurumu Darülfünun’du. Toplumun ve devletin beklentilerini karşılayacak düzeyde olmayan Darülfünun’a yönelik eleştiriler artınca üniversite reformu hazırlanması gündeme gelmiştir. Darülfünun’da inceleme yapmak ve bir rapor hazırlamak üzere, Mustafa Kemal’in talimatıyla İsviçre’den eğitim bilimci Prof. Albert Malche (Albert Malşe) Türkiye’ye davet edildi. 1932 yılı ocak ayında Türkiye’ye gelen Malche, Darülfünun’da incelemelerde bulundu ve bir rapor hazırladı. Bu rapor doğrultusunda üniversite reformu için çalışmalar başlatıldı.

Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kalkınması ve çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkarılmasının ancak eğitimle sağlanabileceğine inanmaktaydı. Bu amaçla çalışmalara başlandı. Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yüksek

Soru: Cumhuriyet Dönemi’nde üniversite reformuna ihtiyaç duyulmasının nedenlerini tartışınız.

  • Cevap: Cumhuriyet Dönemi’nde üniversite reformuna ihtiyaç duyulmasının nedeni, Osmanlı’dan miras kalan eğitim sisteminin çağdaşlık ve bilimsel gelişmelerden uzak olmasıydı. Ayrıca, yeni Türkiye’nin kalkınma ve modernleşme hedefleri doğrultusunda, eğitimde bilimsel ve laik bir yapının oluşturulması gerekiyordu.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 150 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum