

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 149

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 149 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 149
Tarih çalışmaları, İslam tarihi ve Osmanlı hanedanıyla sınırlı kalmıştı. Türklerin İslamiyet öncesindeki tarihleri ve uygarlığa katkılarıyla ilgili çalışmalar yetersizdi.
Türklerin dünya tarihindeki yerinin, öneminin, dünya kültür ve medeniyetine katkılarının neler olduğunun araştırılması millî bir yükümlülüktü. Anadolu ve Türk tarihinin iyi araştırılması, diğer Türk topluluklarıyla olan ortak tarih ve kültürün ortaya çıkarılması son derece önemliydi. Ayrıca yabancı tarihçilerin bir kısmı ön yargılı bir şekilde, Türk milletiyle ilgili haksız iddialarda bulunmaktaydı. Mustafa Kemal bu iddialara bilimsel araştırmalarla cevap verilmesi ve Türk tarihinin derinlemesine araştırılmasını istedi.
28 Nisan 1930 tarihinde Mustafa Kemal’in talimatıyla “Türk Tarihini Tetkik Heyeti” oluşturuldu. 15 Nisan 1931’de Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti adıyla yeniden teşkilatlandırıldı. Türk tarihi araştırmalarına resmî bir nitelik kazandıran bu cemiyet, 1935’te “Türk Tarih Araştırma Kurumu”, daha sonra “Türk Tarih Kurumu” adını aldı. Türk Tarih Kurumu, Türk tarihi ve dünya tarihiyle ilgili bilimsel araştırmalar yapmakta ve çalışmaların sonuçlarıyla ilgili çeşitli yayınlar çıkarmaktadır (Görsel 4.26). Bu yayınlardan biri adını Mustafa Kemal’in koyduğu “Belleten” dergisidir.
Mustafa Kemal’in millî kültürün korunması ve geliştirilmesi adına yaptığı çalışmalardan bir diğeri dil konusundadır. Dil, millî kültürün kuşaktan kuşağa aktarılmasında kullanılan en güçlü araçlardan biridir. Toplumun kaynaşmasında, toplumda birlik ve beraberliğin sağlanmasında dilin önemli rolü vardır. Türk dili, farklı dönemlerde yabancı dillerden kelime ve tamlamalar almıştır. Bu durum zaman içinde halkla, saray ve aydınlar arasında iletişim kopukluklarına ve karmaşaya neden olmuştur. Bu olumsuzluğun giderilmesi için Osmanlı’nın son dönemlerinde dilde sadeleştirme çalışmaları yapılsa da istenilen sonuç alınamadı. Cumhuriyetin ilanından sonra dilde sadeleştirme çalışmaları tekrar sistemli bir şekilde yapılmaya başlandı.
Atatürk’ün talimatıyla 12 Temmuz 1932’de Türk Dili Tetkik Cemiyeti kuruldu. 1934’te yapılan Türk Dil Kurultayında Cemiyet, Türk Dili Araştırma Kurumu; 1936’daki kurultayda ise Türk Dil Kurumu adını aldı. Bu kurumun amacı, Türk dilinin zenginliğini ortaya çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır seviyeye yükseltmektir. Türk dilini yabancı dillerin etkisinden kurtarmak ve bilim dili hâline getirmektir. Bu amaçlara ulaşabilmek
Soru: Millî kültürün güçlendirilmesinde ve millî beraberliğin sağlanmasında dil birliğinin önemi nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Dil birliği, millî kültürün korunmasını ve geliştirilmesini sağlar, çünkü dil, bir toplumun kimliğini ve değerlerini taşıyan en önemli araçtır. Aynı zamanda, dil birliği, toplumun farklı kesimlerinin birbirini anlamasını sağlayarak millî beraberliği güçlendirir.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 149 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum