8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 147
“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 147 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 147
Mustafa Kemal, Türk toplumunun diline uygun bir alfabenin kullanılmasını istiyordu. Cumhuriyetin ilanından sonra Batı uygarlığıyla alfabe konusunda uyum sağlanması amacıyla Latin alfabesi incelenmeye başlandı. Bu amacı gerçekleştirmek için dönemin Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey’in başkanlığında dil ve edebiyat uzmanlarının yer aldığı bir komisyon oluşturuldu. Aynı yıl Dil Encümeni kuruldu. Çeşitli alfabeleri inceleyen kurul, hazırladığı bir raporda Türk- çenin ses yapısına en uygun harflerin Latin alfabesinde yer aldığını belirtti. Mustafa Kemal, bu raporu inceledikten sonra “Güzel dilimizi ifade etmek için yeni Türk harflerini kabul ediyoruz.” dedi.
Tophaneden Dolma bahçeye doğru bir rıhtım yapılacak
1 Kasım 1928’de Arap harfleri yerine Latin alfabesi temeline dayanan yeni Türk harflerinin kullanılmasına dair bir kanun kabul edildi ve 3 Kasım 1928′ de yürürlüğe girdi. Kısa bir süre sonra devlet yazışmalarında; dergilerin, kitapların, resmî ve özel Türkçe gazetelerin basımında ve hayatın birçok alanında yeni Türk harfleri kullanılmaya başlandı.
Mustafa Kemal birçok inkılap hareketinde olduğu gibi harf inkılabında da topluma öncülük etti. Alfabenin tanıtımı için yurt gezilerine çıktı, kara tahtanın başına geçerek yeni alfabeyi topluma yaymaya gayret etti (Görsel 4.23). Meclis tarafından 24 Kasım 1928’de kendisine başöğretmen unvanı verildi.
Yeni Türk harflerinin kabul edilmesinden sonra yurt genelinde okuma yazma seferberliği başladı (Görsel 4.24). Halka, yeni Türk harflerini öğretmek, okuma yazma oranını arttırmak amacıyla 1 Ocak 1929’da Millet Mektepleri açıldı. Bu eğitim kurumlarında 16- 45 yaş arasındaki bütün Türk vatandaşlarına okuma yazma kursları düzenlendi (Görsel 4.25). Halk tarafından yoğun ilgi gösterilen kurslara ilk yıl bir milyondan fazla kişi kayıt yaptırdı. Millet mekteplerinde, okuma-yazma dışında insan yaşamı için gerekli olan vatandaşlık bilgisi, sağlık bilgisi, hesap ve ölçüler gibi dersler de okutuldu.
Yeni Türk harflerinin kabul edilmesi ve Millet Mekteplerinin açılmasıyla Türk toplumunda okuryazar oranı arttı, konuşma ve yazı dili arasındaki uyumsuzluklar ortadan kaldırıldı. Böylece, millî kültürün ve Türk dilinin gelişmesine önemli katkı sağlandı.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 147 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.