Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 146
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 146

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 146 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 146

Millî Eğitim Bakanlığı) bağlandı. Kanunun kabulü sırasında, azınlık ve yabancı okullar üzerinde önemle duruldu. Bu okullarda Türkçe, tarih ve coğrafya derslerinin Türkçe ve Türk öğretmenler tarafından okutulması zorunlu hâle getirildi. Bu okulların dinî propaganda yapmaları yasaklandı. Bütün okulların denetimi Maarif Vekâletine verildi. Kanunla Türkiye Cumhuriyeti’ndeki tüm okulların programlarının ve eğitim sisteminin düzenlenmesi Millî Eğitim Bakanlığına bırakıldı. Bir süre sonra medreseler kapatıldı. İmam-hatip mektepleri açıldı ve ilahiyat fakülteleri kuruldu. 1926 yılında kız erkek bütün Türk çocukları için ilkokul parasız ve zorunlu hâle getirildi.

Tevhid-i Tedrisat Kanunu’yla eğitim ve öğretim birliği sağlandı. Farklı eğitim anlayışları ortadan kaldırıldı. Kanunla, kültürel birliğin sağlanmasına yönelik önemli bir adım atıldı. Eğitimin planlanması ve denetlenmesi Millî Eğitim Bakanlığına verildi. Eğitim sistemi, Türk toplumunun ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirildi, çağdaş, laik ve millî bir karakter kazandı (Görsel 4.22).

Harf İnkılabı (1 Kasım 1928) ve Millet Mekteplerinin Açılması (1 Ocak 1929)

Türkler tarih boyunca çeşitli alfabeler kullandılar. Orta Asya’da İslamiyet’ten önce Göktürk ve Uygur alfabeleri, İslamiyet’i kabul ettikten sonra ise Arap alfabesi kullanıldı. Arap harfleri Türkçenin ses yapısına uygun değildi. Türk- çeyi Arap harfleriyle okuma ve yazmada birtakım zorluklar vardı. Bu durum toplumda okur-yazar seviyesinin düşük olmasına neden oluyordu. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde alfabenin değiştirilmesi ve dilde sadeleştirmeye yönelik tartışmalar olmuştu.

Soru: Yabancı okullarda Türkçe, tarih ve coğrafya derslerinin Türkçe ve Türk öğretmenler tarafından okutulmasının ulusal bağımsızlık açısından önemi nedir? Değerlendiriniz.

  • Cevap: Yabancı okullarda Türkçe, tarih ve coğrafya derslerinin Türk öğretmenler tarafından okutulması, millî kimliğin korunmasını ve ulusal bağımsızlığın güçlenmesini sağlar. Bu uygulama, yabancı etkilerin azalmasına ve genç nesillerin Türk kültürüyle özdeşleşmesine yardımcı olur.

Soru: Yeni bir alfabeye ihtiyaç duyulmasının sebepleri nelerdir?

  • Cevap: Yeni bir alfabeye ihtiyaç duyulmasının sebepleri, Osmanlı alfabesinin okuma yazma zorlukları yaratması ve halkın eğitim seviyesinin düşmesiydi. Latin alfabesinin kabulü, eğitimdeki verimliliği artırmış ve halkın okuryazarlığını kolaylaştırmıştır.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 146 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum