

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 145

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 145 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 145
4.4 EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
Eğitim bir insanın duygusal, bedensel, zihinsel olarak sahip olduğu yeteneklerini belirlenen amaç doğrultusunda geliştirmesidir (Görsel 4.21). Kültür ise bir toplumun tarihsel süreç içinde ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı maddi ve manevi değerlerin bütünüdür. Eğitim, kültürün aktarıcısı aynı zamanda sürekliliğini sağlayacak unsurlardan biridir. Bu yüzden eğitim ve kültür konuları birlikte değerlendirilmelidir.
Toplumsal ve ekonomik kalkınmanın itici bir gücü olarak eğitimde; bireysel, ulusal ve küresel boyutlarda sürekli bir gelişme ve değişime ihtiyaç vardır.
Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde devletin giderek zayıflamasının ve Batılı devletlerin gerisinde kalınmasının en önemli nedenlerinden biri eğitim sisteminin yetersizliğidir. XVIII. yüzyılın sonlarından itibaren Osmanlı Devleti’nde eğitimde Avrupa tarzı yenilikler yapılmaya başlandı. Fakat bu çalışmalar farklı eğitim anlayışlarının ortaya çıkmasına neden oldu. Eğitim sisteminde birliğin olmaması farklı dünya görüşünde insanları ortaya çıkardı ve kültürel birlikteliğin oluşmasına engel oldu.
XIX. yüzyılda ve XX. yüzyıl başlarında birtakım yenilikler gerçekleştirilmiş olsa da çok uluslu toplumsal yapının varlığı millî bir eğitim sistemi oluşturulmasına engel oldu.
Millî Mücadele’nin zaferle sonuçlanması ve cumhuriyetin ilanından sonra ilk ele alınan konulardan biri eğitim oldu. Hem eğitimdeki ikiliği ortadan kaldırmak hem de inkılapların gelişmesi ve yerleşmesi için gerekli olan yetişmiş insan gücünü oluşturmak amacıyla çalışmalara başlandı. Şimdi bu çalışmaları birlikte öğrenelim:
Tevhid-i Tedrisat Kanunu (3 Mart 1924)
Yeni Türk devletinin kuruluşuyla birlikte eğitim alanında çalışmalar başlatıldı. Millî Mücadele yıllarında toplanan Maarif Kongresi bu konuda atılan önemli bir adımdır. Mustafa Kemal, kongrenin açılış konuşmasında eğitimin çağdaş ve millî bir yapıda olması gerektiğini vurgulamıştı. Eğitim ve öğretimde birliğin sağlanması yine onun önemli hedeflerinden biriydi.
3 Mart 1924′ te TBMM’de Tevhid-i Tedrisat Kanunu kabul edildi ve 6 Mart 1924’te yürürlüğe girdi. Bu kanunla ülkedeki yabancı dilde eğitim veren kolej ve azınlık okulları dâhil tüm eğitim ve öğretim kurumlan Maârif Vekâletine
Soru: Eğitim ve öğretimde birliğin sağlanmasının önemi nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Eğitim ve öğretimde birliğin sağlanması, tüm vatandaşların eşit ve kaliteli eğitim almasını sağlar. Bu, toplumun kalkınmasını destekler ve bireyler arasında fırsat eşitliği yaratır.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 145 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum