Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 144
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 144

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 144 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 144

Demokratik ve üniter devlet yapısına uygun, çağdaş ve Türk toplumunun ihtiyaçlarım karşılayabilecek bir medeni hukukun hazırlanması için komisyon kuruldu. Bazı Avrupa ülkelerinin medeni kanunları incelendi. İsviçre Medeni Kanunu’nun, toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte olduğuna karar verildi. İsviçre Medeni Kanunu Türkçeye çevrildi. Türk toplumunun ihtiyaçlarına ve yapısına göre yeniden düzenlendi. TBMM’de 17 Şubat 1926’da Türk Medeni Kanunu olarak kabul edildi. 4 Ekim 1926’da yürürlüğe girdi.

Türk Medeni Kanunu ile evlilikte resmi nikâh zorunlu oldu. Tek eşle evlilik kabul edildi ve evliliğe yaş sınırı getirildi. Evlenmede kadının rızasının alınması zorunlu hâle getirildi. Kadınlara da boşanma hakkı verildi. Mirastan kadın ve erkeğin eşit pay alması sağlandı. Mahkemelerde kadın ve erkeğin şahitliği eşit sayıldı. Ayrıca kadınlara istediği mesleğe girme hakkı tanındı (Görsel 4.19).

Türk Medeni Kanunu’yla önemli yenilikler getirildi. Toplumun temelini oluşturan aile kurumu yasal güvence altına alındı ve çağdaş bir yapıya kavuşturuldu. Sosyal ve ekonomik haklarda kadın, erkek eşitliği sağlandı. Türk kadını modern dünya kadınları arasında saygın bir konuma yükseldi. Medeni Kanunu’nun kabulüyle Türkiye’de yaşayan gayrimüslim vatandaşlar, Lozan Antlaşması’yla kendilerine tanınan haklardan vazgeçti. Böylece Avrupa devletlerinin bu konuda Türkiye’nin iç işlerine karışmaları engellendi. Patrikhane ve konsoloslukların mahkeme kurma yetkileri sona erdi.

Türk Medeni Kanunu’ndan başka hukukun diğer alanlarıyla ilgili çalışmalar ve düzenlemeler de yapıldı. 1925 yılında ülkenin hukukçu ihtiyacını karşılamak amacıyla Ankara Hukuk Mektebi açıldı (Görsel 4.20). İtalya’dan 1926’da Ceza Kanunu; İsviçre’den 1926’da Borçlar Kanunu ile Hukuk Usulü Kanunu ve 1932’de İcra ve İflas Kanunu alındı. Almanya’dan da 1926’da Ticaret Kanunu, 1929’da Ceza Muhakemeleri Usulü ve Deniz Ticaret Kanunları alınarak hukuk sistemi çağdaş hâle getirildi.

Soru: Hukuk alanında yapılan inkılaplarla kadınlara sağlanan sosyal ve ekonomik hakları konu alan bir sunu hazırlayınız. Hazırladığınız sunuyu sınıfınızda arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Sunum Başlığı: Hukuk Alanında Yapılan İnkılaplarla Kadınlara Sağlanan Sosyal ve Ekonomik Haklar

1. Giriş:

  • Atatürk’ün kadın hakları konusundaki inkılapları, toplumda cinsiyet eşitliğini sağlamayı amaçladı.
  • Kadınların sosyal, ekonomik ve hukuki haklarının genişletilmesi, Cumhuriyetin temel hedeflerindendi.

2. Kadınlara Tanınan Sosyal Haklar:

  • 1926 Türk Medeni Kanunu: Kadınlar, eşit haklarla evlenip boşanabilme, miras hakkına sahip oldular.
  • Kadınların Eğitimi: 1928’de kız çocuklarının okula gitmesi teşvik edilerek eğitimde fırsat eşitliği sağlandı.

3. Kadınlara Tanınan Ekonomik Haklar:

  • Çalışma Hakkı: Kadınlar, iş hayatına katılma ve kendi malvarlıklarını edinme hakkı kazandılar.
  • Miras Hakkı: Kadınlar, erkeklerle eşit şekilde miras alabilecek duruma geldiler.

4. Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkı:

  • 1934 Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı: Kadınlar, 1934 yılında yapılan anayasa değişikliği ile seçme ve seçilme hakkını kazandılar.

5. Sonuç:

  • Hukuk alanındaki bu inkılaplarla, kadınların sosyal ve ekonomik hayatta daha güçlü bir konum elde etmeleri sağlanmıştır.
  • Atatürk’ün vizyonu, toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemiş ve kadın haklarını ulusal bir öncelik haline getirmiştir.

Bu sunuyu arkadaşlarınıza paylaşarak kadınların haklarındaki gelişmeleri daha iyi anlatabilirsiniz.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 144 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum