Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 143
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 143

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 143 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 143

4.3 HUKUK ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR

Toplumu düzenleyen ve devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütününe hukuk denir. Devlet, toplumsal düzeni hukuk kurallarıyla gerçekleştirir. Toplumda adalet, güvenlik, huzur ve refahın sağlanması ve sürdürülmesi hukukun işlevlerinden bazılarıdır (Görsel 4.17). Devletin vatandaş, vatandaşın da devlet karşısındaki hak ve görevleri hukukla belirlenir ve uygulanır. Hukuk kuralları, çeşitli gelişmelere bağlı olarak toplumun ihtiyaçlarına göre yeniden şekillenir.

Tanzimat Dönemi’ne kadar Osmanlı Devleti’nde hukuk sistemi şer’i ve örfi hukuk olmak üzere ikiye ayrılmıştı. Devletin çok uluslu yapısı nedeniyle gayrimüslimler ve yabancılarla ilgili farklı hukuk uygulamaları da vardı. Hukuk birliğinin olmadığı Osmanlı Devleti’nde bu durum bazı sorunların yaşanmasına neden oldu. Özellikle 1839 Tanzimat Fermanı’nın ilanı ve sonrasında Osmanlı yöneticileri zamanın şartlarına ayak uydurabilmek, dağılmayı önleyebilmek amacıyla hukuk alanında bazı yenilikler yapmaya başladılar. Yapılan bu yenilikler köklü olmadığından istenilen sonuçlar elde edilemedi. Kadın hakları ve ekonomik hayatı düzenleyen kurallar ihtiyacı karşılamakta yetersiz kaldı. Ceza kanunları kişi güvenliğini tam olarak sağlamaktan uzaktı. Osmanlı hukuk sistemi çok uluslu devlet hukuku olduğu için ulusal devletle, monarşiyle özdeşleştiği için cumhuriyetle uyuşmuyordu.

Cumhuriyetin ilanından sonra hemen her alanda olduğu gibi hukuk alanında da yenilikler yapılması gündeme geldi. Türkiye Cumhuriyeti’ni millî, laik ve modern bir yapıya kavuşturmaya, hukukta birliği sağlamaya yönelik düzenlemelere gidildi. Bireyin ve toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte çağdaş hukuk kurallarının yapılması için çalışmalara ağırlık verildi.

Türk Medeni Kanunu’nun Kabulü (17 Şubat 1926)

Medeni hukuk kişi, aile, miras ve eşya gibi konuları düzenleyen hukuk kurallarından oluşur. Medeni hukuk, insanın doğumundan ölümüne kadar olan zaman içindeki bütün hukuki ilişkilerini düzenler. Osmanlı Devleti’nde 1868-1876 yılları arasında Ahmet Cevdet Paşa başkanlığında bir komisyon tarafından Mecelle adı verilen medeni kanun hazırlandı (Görsel 4.18). İslam hukuku esasına göre Batı hukuk tekniğiyle hazırlanan Mecelle, daha çok borçlar, eşya ve yargılama hukuku esaslarını içeren bir kanundu. Mecelle’nin yeni gelişmeler karşısında yetersiz kalmasından dolayı zaman zaman yeni düzenlemelere gidildi ancak istenilen sonuç alınamadı. Cumhuriyet döneminde yeni bir medeni hukuka ihtiyaç duyuldu ve bu konuda çalışmalara başlandı.

Soru: Hukuk kurallarının toplumda düzenin sağlanmasındaki rolü nedir? Araştırınız.

  • Cevap: Hukuk kuralları, bireylerin haklarını korur ve toplumda adaletin sağlanmasına yardımcı olur. Bu kurallar, çatışmaları çözerek toplumsal düzeni ve güveni tesis eder.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 143 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum