

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 142

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 142
1924 Anayasası’nın bazı maddeleri şunlardır:
• Türkiye Devleti bir cumhuriyettir.
• Türkiye Devleti’nin dini İslam’dır; resmi dili Türkçedir, başkenti Ankara şehridir.
• Hâkimiyet kayıtsız ve şartsız milletindir.
• Türkiye Büyük Millet Meclisi milletin tek ve gerçek temsilcisi olup millet adına hakkı, hâkimiyeti kullanır.
• Mahkemelerde yargılamalar herkese açıktır.
• Cana, mala, ırza, konuta hiçbir türlü dokunulamaz.
• Türkiye’de din ve ırk ayırt edilmeksizin vatandaşlık bakımından herkese “Türk” denir.
1921 Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nda olduğu gibi 1924 Anayasası’nda da hâkimiyetin millete ait olduğu kabul edildi. Böylece devletin yönetim şekli güvence altına alındı. Zaman içinde değişen şartlara göre bu anayasada bazı değişiklikler yapıldı. 1928 yılında “Devletin dini İslam’dır.” ibaresi anayasadan çıkarıldı (Görsel 4.16). 1934’te kadınlara verilen milletvekili seçme ve seçilme hakkı, 1937’de ise Atatürk ilkeleri anayasaya eklendi.
Soru: 1924’te yeni bir anayasa hazırlanmasının sebepleri nelerdir? Belirtiniz.
- Cevap: 1924 Anayasası, Cumhuriyetin temellerini sağlamlaştırmak, devletin laik ve demokratik yapısını belirlemek için hazırlanmıştır. Ayrıca, saltanatın kaldırılması ve egemenliğin millete verilmesiyle yeni bir hukuki çerçeveye ihtiyaç duyulmuştur.
Soru: Aşağıdaki kutucuklarda yer alan siyasi alandaki gelişmeleri harfleri kullanarak uygun olan ifadelerle eşleştiriniz.
- Cevap:
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 142 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum