Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 14
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 14

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 14 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 14

Sanayi İnkılabı ve Sömürgecilik

Aydınlanma Çağı’nda Avrupa’da birçok alanda teknolojik buluşlar gerçekleştirildi ve üretim teknolojisinde önemli gelişmeler yaşandı. Böylece Sanayi İnkılabı’nın temelleri atıldı. Buhar gücünün makinelerde kullanılması, insan ve hayvan gücüne dayalı üretim tarzından makine gücüne dayalı üretim tarzına geçilmesini sağladı (Görsel 1.6). Avrupa’da yaşanan bu önemli gelişme Sanayi İnkılabı olarak adlandırıldı.

Sanayi İnkılabı, ilk olarak İngiltere’de XVIII. yüzyılın ikinci yarısında başladı. XIX. yüzyılda Batı Avrupa ülkeleri ile Kuzey Amerika ve Japonya’ya yayıldı. Sanayinin gelişmesiyle fabrikalar kurulmaya başlandı ve iş gücü ihtiyacı arttı (Görsel 1.7). Üretimde büyük artış yaşandı, ucuz ve seri mal üretimi gerçekleştirildi. Demir yolu taşımacılığı gelişti. Sanayileşen ülkeler ham maddeye ihtiyaç duydular ve ürettikleri malları satabilecekleri yeni pazar arayışına girdiler. Ekonomik ve askerî yönden güçlü olan devletler, geri kalmış ülkeleri özelikle kömür, demir, petrol, pamuk ve buğday elde etmek için birer ham madde kaynağı ve açık pazar olarak gördüler. Bu ülkelere ait toprakları işgal ederek sömürgeleştirdiler.

Hindistan, Uzak Doğu ve Afrika gibi bölgelerde İngiltere sömürgeler elde etti. Büyük bir sömürge imparatorluğu kurdu. Fransa ise Asya ve Afrika’da sömürgelere sahip oldu. Daha sonra siyasi birliklerini geç tamamlayan Almanya ve İtalya sömürgeciliğe yöneldiler. XIX. yüzyılda ise Rusya büyük bir sömürge imparatorluğu kurdu. Avrupa’da yaşanan tüm bu gelişmelerin Osmanlı Devleti’ni siyasi, ekonomik ve sosyal bakımdan nasıl etkilediğini öğrenelim:

Soru: Ekonomik bağımsızlık nedir? Araştırınız.

  • Cevap: Bir ülkenin, dışa bağımlı olmadan kendi kaynaklarıyla ekonomik faaliyetlerini sürdürebilmesi, diğer ülkelere muhtaç olmadan ekonomisini yönetebilmesidir.

Soru: “Ham madde” ve “pazar” kavramlarını araştırarak sömürgecilikle bağlantısını açıklayınız.

  • Cevap: Ham madde, üretimde kullanılan temel malzemelerdir. Pazar ise üretilen ürünlerin satıldığı yerlerdir. Sömürgecilik, güçlü ülkelerin ham madde kaynaklarını ele geçirmek ve ürünlerini satacak pazarlar bulmak amacıyla diğer bölgeleri işgal etmeleriyle ilgilidir.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 14 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum