Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 139

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 139 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 139

Ankara’nın Başkent Oluşu (13 Ekim 1923)

Saltanatın kaldırılmasından sonra yaşanan önemli gelişmelerden biri de yeni Türk devletinin başkentinin belirlenmesidir. Lozan Antlaşması’ndan sonra İtilaf Devletleri’nin İstanbul’dan çekilmesi, başkent tartışmalarının yoğunluk kazanmasına neden oldu. Bazı çevreler başkentin yerinin değiştirilmesini istemedi. Fakat İstanbul’un yeni Türk devletinin başkenti olması stratejik açıdan uygun değildi. Boğazlar saldırıya açık ve emniyetsizdi. Anadolu’nun ortasında bulunan Ankara, başkent olarak daha ön plana çıkarılmaktaydı.

Ankara’nın başkent olarak seçilmesinde birçok faktör etkili oldu. Ankara, Millî Mücadele Dönemi’nde Temsil Heyeti’nin çalışmalarını yürüttüğü bir merkez olarak belirlenmişti. Ankara halkı Temsil Heyeti’ni bağrına basmış ve Millî Mücadele’yi desteklemişti. 23 Nisan 1920’de BMM’nin burada açılmasıyla yeni hükûmetin merkezi Ankara oldu. Yeni Türk devletinin temelleri burada atıldı. Millî Mücadele buradan idare edildi. Ayrıca Ankara’nın ulaşımı kolaydı ve ülkenin orta kısımlarında bulunması başkentin güvenliği açısından daha uygundu.

Dışişleri Bakanı İsmet (İnönü) Bey ve bazı milletvekilleri 9 Ekim 1923’te “Türkiye Devleti’nin başkenti Ankara’dır.” şeklinde bir kanun teklifi hazırlayarak meclise sundular. Bu kanun teklifi 13 Ekim 1923 tarihinde mecliste kabul edildi ve Ankara Türkiye’nin başkenti oldu (Görsel 4.11).

Cumhuriyetin İlanı (29 Ekim 1923)

Mustafa Kemal, Millî Mücadele’nin ilk yıllarından itibaren yönetim şeklinin değişeceğinin işaretlerini vermiş ve egemenliğin millete ait olması gerektiğini farklı ortamlarda sıklıkla ifade etmişti. 23 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisinin açılmasıyla millî egemenliğe dayalı yeni Türk devletinin temelleri atıldı. 1 Kasım 1922’de millî egemenliğin önünde büyük bir engel olan saltanat sistemi kaldırıldı. Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasından sonra sıra siyasi alandaki en önemli gelişmelerden biri olan devletin rejiminin adının konmasına geldi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 139 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!