Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 135
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 135

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 135 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 135

Atatürk’ün devletçilik anlayışı planlı, gerçekçi, bağımsız ve insancıldır. Herhangi bir ekonomik görüşe bağlı değildir. O, devletçiliğin Türkiye’nin ihtiyaçlarından doğduğunu, Türkiye’ye özgü bir sistem olduğunu ifade etmektedir. Devletçilik ilkesi; sosyal adaletin sağlanmasında, coğrafi dengesizliklerin giderilmesinde etkili oldu. Ayrıca bağımsız bir ekonominin ve kalkınmanın gerçekleştirilmesinde rol oynadı.

Devletçilik ilkesinin temel amacı Türk milletinin refah seviyesini yükseltmek, ülke ekonomisini bağımsız ve millî bir yapıya kavuşturarak güçlendirmektir. Bu amaçları gerçekleştirmek için ekonomik alanda toparlanma ve kalkınma tedbirleri alındı. Özel kesimin kredi gereksinimlerini karşılamak amacıyla 1924’de Türkiye İş Bankası kuruldu. 1927’de Teşvik-i Sanayi Kanunu çıkarılarak sanayici desteklendi. Millîleştirilen yabancı şirketlerle Osmanlı Devleti’nden kalan ekonomik kuruluşların işletmesi özel kesime bırakıldı. Özel teşebbüse, sanayicilere tanınan geniş ayrıcalıklara rağmen sanayileşme yolunda önemli bir ilerleme kaydedilemedi. Bu durum devletin ekonomiye doğrudan müdahale etmeye başlamasında etkili oldu (Görsel 4.6).

Laiklik, kısaca din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır. Dinî inanç ve kanaatlerin devlet yönetiminden ayrı tutulmasıdır. Laiklik ilkesine göre devlet, her türlü din, inanç ve mezhepler karşısında tarafsızdır. Çeşitli dine ve inanca mensup insanlar arasında ayrım yapmaz. Vatandaşlarının dinî inanç ve ibadetlerine hiçbir şekilde müdahale etmez. Ancak devlet din kurumu karşısında tamamen ilgisiz değildir. Laik düzenin devamını sağlamak ve vatandaşlarını din istismarcılarından korumak amacıyla devlet, din işlerini ve hizmetlerini düzenler (Görsel 4.7).
Devletin temel niteliklerinden biri olan laiklik, toplumsal hayatı düzenleyen hukuk kurallarında aklı, mantığı ve bilimi esas alır. Laiklik ilkesinin anayasaya girmesiyle vatandaşların din, inanç ve ibadet özgürlüğü güvence altına alındı. Böylece toplumdaki düşünce ve inanç ayrılıklarının toplumsal barışa zarar vermesi engellenmeye çalışıldı. Millî birlik ve beraberliğin güçlenmesine katkı sağlandı.

Soru: Cumhuriyetin ilk yıllarında sanayi alanındaki yatırımlarının daha çok devlet eliyle gerçekleştirilmesinin nedenlerini açıklayınız.

  • Cevap: Cumhuriyetin ilk yıllarında özel sektör, ekonomik gücünü henüz oluşturamamıştı, bu yüzden sanayi yatırımları devlet eliyle yapıldı. Ayrıca, dışa bağımlılığın azaltılması ve ekonomik bağımsızlık sağlanması amacıyla devlet öncülüğünde sanayi hamleleri gerçekleştirildi.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 135 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum