Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 134
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 134

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 134

Halkçılık ilkesi, herkesi kanun önünde eşit kabul eder. Toplumun huzurunu ve refahını bozacak çıkar çatışmalarına izin vermez. Sosyal adalete ve güvenliğe adaletli gelir dağılımına önem verir. Bu ilke vatandaşların devlet hizmetlerinden eşit bir şekilde yararlanmasını sağlar. Bu yüzden halkçılık anlayışı vatanı, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütün kabul edilen görüşten kaynaklanmaktadır.

Atatürk’ün halkçılık ilkesi hiçbir yabancı sisteme benzemeyen millî ve özgün bir sistemdir. Atatürk “Asıl temeli kendi içimizden çıkarmak mecburiyetini unutmamalıyız” diyerek bu ilkenin Türk milletinin özünden kaynaklandığını ifade etmektedir (Görsel 4.4). Bu yüzden halkçılık milliyetçilik ilkesinin doğal bir sonucudur. Milletin tamamını kapsar, millî birlik ve beraberliğe önem verir.

Mustafa Kemal özgürlük, eşitlik, adalet gibi insanlığın ortak değerlerinden yararlanıp devlete halkçı bir karakter kazandırdı. 1921 Anayasası’nda egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunun belirtilmesi, kurulan yeni Türk devletinin halkçı bir yönetime dayandığını gösterir. Halkçılık millî egemenliğe ve halkın devlet yönetimine eşit katılmasına önem verir. Dolayısıyla halkçılık, cumhuriyetin temel unsurlarından biri ve doğal bir sonucudur.
Ülkedeki birçok atılım halkçılık ilkesi çerçevesinde yapıldı. Halkın huzuru, refahı ve mutluluğunu artıracak önemli girişimlerde bulunuldu. Cumhuriyetin ilanından sonra vatandaşlar arasındaki ayrıcalıkları ve eşitsizlikleri kaldıracak önemli adımlar atıldı.

Ülkenin sahip olduğu kaynakları millet yararına kullanmak devletin önemli görevlerinden biridir. Devlet, kalkınmayı gerçekleştirmek, ülkeyi geliştirmek, milleti mutlu kılmakla yükümlüdür. Bunu sağlamaya yönelik başvurduğu uygulamalar devletçi yöntemlerdir. Devletçilik, Türkiye’de daha çok sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmada izlenecek yolları belirleyen bir ilkedir. Devlet ve millet kaynaklarının kullanılmasında, işletilmesinde, kalkınmada, gelişmede, çağdaşlaşmada devletin ekonomik işlevine yön veren ilkedir. Cumhuriyetin ilanından sonra ülkenin hızlı bir şekilde kalkınması için özellikle ekonomik alanda özel sektörün yapamayacağı büyük yatırımları devletin üzerine alması esasına dayanır (Görsel 4.5).

Soru: Halkçılık ilkesinin sosyal devlet anlayışıyla ilişkisi nedir? Örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Halkçılık ilkesi, tüm vatandaşlara eşit haklar ve fırsatlar sunmayı amaçlar, bu da sosyal devlet anlayışının temelidir. Örneğin, eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlerin herkes için ulaşılabilir olması, halkçılıkla sosyal devletin birleşimidir.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 134 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum