Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 133
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 133

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 133 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 133

Milliyetçilik

Millet, çoğunlukla aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, tarih, duygu, kültür, ülkü birliği olan insan topluluğudur. Milliyetçilik ise maddi ve manevi bakımdan bireylerin milleti ve ülkesinin çıkarlarını kişisel çıkarların üstünde tutma anlayışıdır. İnsanların mensubu olduğu milleti sevmesi ve onu yüceltmeye çalışmasıdır. Atatürk, milleti “Zengin hatıra mirasına sahip bulunan, beraber yaşamak konusunda ortak arzu ve istekte samimi olan insanların birleşmesinden meydana gelen cemiyettir.” şeklinde tanımlamıştır.

Yeni Türk devleti, Türk halkına dayanan millî bir devlettir. Atatürk, “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir.” sözüyle devletin millî vasfına vurgu yapmaktadır. Atatürk’ün millet anlayışında millî kültür esas alınmaktadır. O, millet kavramını “Aynı kültürden olan insanlardan oluşan toplumdur.” şeklinde ifade etmektedir. Bir milletin varlığını ortaya koyabilmesi, geleceğini ve millî benliğini koruyup devamlılığını sağlayabilmesinin şartlarından biri millî kültüre sahip olmasıdır.

Atatürk milliyetçiliğine göre Türk vatandaşları öncelikle kendi milletinin varlığı ve yararı için çalışmalıdır. Aynı zamanda başka milletlerin huzur ve refahını da düşünmelidir. Bu durum Atatürk milliyetçiliğinin insancıl olduğunu kanıtlamaktadır. Atatürk milliyetçiliği aynı zamanda sınıf ve zümre ayrımını reddeden, ırkçılıktan uzak, birleştirici ve bütünleştiricidir. Ülke toprakları üzerinde yaşayan tüm insanları eşit vatandaşlar olarak görür. Millî birlik ve bütünlüğe önem verir. Dış politikada saldırgan ve yayılmacı politikalara yer vermeyen, gerçekçi ve barışa dayalı ilişkilerin kurulmasını esas alır.

Soru: Atatürk milleti zengin hatıra mirasına sahip insanlar olarak tanımlamaktadır. Bu tanımda zengin hatıra mirası neler olabilir? Örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Atatürk, Türk milletini zaferler, kültürel miras ve Atatürk devrimleriyle zenginleşmiş bir toplum olarak tanımlar. Bu miras, milletin birliğini ve kimliğini güçlendiren değerlerdir.

Soru: Atatürk’ün milliyetçilik anlayışının temeli neye dayanmaktadır? Açıklayınız.

  • Cevap: Atatürk’ün milliyetçilik anlayışı, bağımsızlık ve ulusal birliği savunur. Tüm vatandaşların eşit haklara sahip olduğu, ırkçı olmayan bir anlayışa dayanır.

Soru: Bir toplumda vatandaşların kanunlar karşısında eşit olmasının toplumdaki barış ve huzur ortamının oluşmasına etkisini tartışınız.

  • Cevap: Kanunlar karşısında eşitlik, adaletin sağlanmasını ve toplumsal güveni artırır. Bu durum, toplumda barış ve huzurun oluşmasına katkı sağlar.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 133 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum