

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 132

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 132 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 132
Mustafa Kemal Atatürk, inkılap hareketiyle Türk milletini aklın ve bilimin öncülüğünde çağdaş medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmayı amaçladı (Görsel 4.1). Aynı zamanda millî egemenliği esas alan, tam bağımsız bir devlet olarak kalmak için çeşitli çalışmalar yaptı. Bu hedeflere ulaşmada kendi içinde tutarlı ve uyumlu, birbirini tamamlayan düşünce sistemine “Atatürk İlkeleri” denir. Yeni Türk devletinin temel niteliklerini oluşturan ve birbirini tamamlayan bu ilkeler; “Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik ve İnkılapçılık “tır. Türk milletinin ihtiyaçlarından doğan Atatürk ilkeleri, Millî Mücadele’nin başından itibaren Türk inkılabının temelini oluşturdu. Farklı alanlarda yapılan inkılapların uygulanmasına yön verdi. Şimdi bu ilkelere bakalım:
Cumhuriyetçilik
Cumhuriyet, milletin hâkimiyetini kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği kişiler aracılığıyla kullandığı yönetim biçimidir. Cumhuriyetçilik ise milletin kendi kendini yönetmesi gerçeği ve gereği üzerine kurulmuş “cumhuriyet” yönetimine dayanan; millî hâkimiyetin ve hürriyetin temelidir. Cumhuriyet “cumhur” kelimesinden gelir. Sözcük anlamı halk, topluluktur. Bu yönetim anlayışında kişi egemenliği yoktur. Devlet yönetiminde millî egemenliği, millî iradeyi ve özgür seçimi esas alan ilkedir.
Mustafa Kemal, cumhuriyeti “Cumhuriyet demek demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir.” şeklinde tanımlamaktadır. Ona göre demokrasiye ve Türk milletinin karakterine en uygun yönetim şekli cumhuriyettir. Vatandaşların devletle karşılıklı hak ve ödevlerini en iyi düzenleyen yönetim şeklidir. Cumhuriyet rejimi aynı zamanda demokrasinin en iyi uygulanabileceği, çağdaş ve insanca yaşama düzeninin açık bir ifadesidir.
Soru: Sosyal ilişkilerinizde uyguladığınız ilke veya kurallarınıza iki örnek veriniz.
- Cevap:
Sosyal ilişkilerimde uyguladığım ilkelere örnek:
- İnsanlara karşı her zaman saygılı ve adil davranmaya özen gösteririm.
- Karşılıklı iletişimde dürüstlük ve açıklık ilkesini benimserim.
Soru: Mustafa Kemal, “…Gençler! Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve sürdürecek olan sizsiniz…” sözüyle ne anlatmak istemiştir? Açıklayınız.
- Cevap: Atatürk, gençlere seslenerek cumhuriyetin korunması ve geliştirilmesinde en büyük görevin onlara ait olduğunu vurgulamıştır. Bu sözle, gençlerin sorumluluk bilinciyle hareket ederek cumhuriyetin değerlerini koruyup ileriye taşımasının önemini ifade etmiştir.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 132 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum