Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 127

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 127 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 127

Şiir türünde Kemalettin Kamu’nun “Dumlupınar Önünde”, Fazıl Hüsnü Dağ- larca’nın “Üç Şehitler Destanı”, Cahit Küle- bi’nin “Atatürk Kurtuluş Savaşı’nda”, Nazım Hikmet’in “Kuvây-ı Millîye Destanı” adlı eserlerinde, dönemin olayları coşkulu bir biçimde anlatıldı.

Millî Mücadele Dönemi olayları ressamların tablolarına da yansıtıldı. Ressamlar, savaş ortamının hüznünü ve acısını, düşmanın yaptığı tahribatı bütün gerçekliğiyle gözler önüne serdiler. Bağımsızlığın oldukça zor şartlar altında kazanıldığını, Türk askerinin kahramanlığını, Türk milletinin vatanseverliği ve fedakârlığını ortaya koydular. Halil Dikmen (Görsel 3.45), Namık İsmail, Ali Cemal, Mehmet Ruhi Arel, İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Sami Yetik gibi ressamlar tablolarında savaş dönemine yer verdiler. Millî Mücadele Dönemi, heykel sanatına da ilham kaynağı oldu.

Zühtü Müridoğlu, Nusret Suman, Hüseyin Özkan ve İlhan Koman (Görsel 3.44)gibi heykeltıraşlar, Türk milleti ve ordusunun kahramanlığını, cesaretini ve özverisini eserlerinde yansıttılar. Ayrıca Anıtkabir rölyeflerinde (kabartma) Millî Mücadele konusuna yer verdiler.

Soru: Şiiri okuyunuz. Soruları cevaplayınız.

“… Bir gemi yanaştı Samsun’a sabaha karşı Selâm durdu kayığı, çapası, takası,
Selâm durdu tayfası
Bir duman tüterdi bu geminin bacasından bir duman Duman değildi bu!
Memleketin uçup giden kaygılarıydı.
Samsun limanına bu gemiden atılan Demir değil!
Sarılan anayurda
Kemal Paşa’nın kollarıydı…”
Cahit Külebi, Atatürk Kurtuluş Savaşı’nda, s. 53.

Soru: Memleketin uçup giden kaygıları” ifadesiyle şair ne anlatmış olabilir açıklayınız.

  • Cevap: “Memleketin uçup giden kaygıları” ifadesi, Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışıyla halkın endişelerinin yerini umut ve güvene bırakmasını anlatır.

Soru: Millî Mücadele Dönemi’nde yaşamış olsaydınız duygularınızı sanatın hangi dalıyla ifade ederdiniz? Nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Millî Mücadele Dönemi’nde olsaydım, duygularımı şiir ile ifade ederdim. Şiir, duyguları yoğun ve etkili bir şekilde aktarır.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 127 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!