

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 122

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 122
görüşülmesi sırasında konferansa çağrıldı. Konferansta ABD gözlemci olarak yer aldı. Çeşitli konularda kurulan komisyonlar çalışmalara başladı. Taraflar arasında bazı konularda anlaşma sağlandı. Ancak İtilaf Devletleri’yle Türk heyeti arasında Musul, Boğazlar Sorunu, Kapitülasyonlar, Osmanlı Devleti’nin borçları, savaş tazminatı ve nüfus mübadelesi gibi konularda anlaşmaya varılamadı. Konferansta İngiltere Dışişleri Bakanı Lord Curzon’dan (Körzın) sonra söz alan İsmet Paşa konuşmasında “Çok ıstırap çektik, çok kan akıttık, bütün medeni milletler gibi hürriyet ve bağımsızlık istiyoruz.” dedi. TBMM Hükümetinin Misakımillî çerçevesindeki haklı istekleri konferansta dikkate alınmadı. Ön yargılarla hareket eden İtilaf Devletleri, Osmanlı Devleti’nden elde ettikleri ayrıcalıkları ve Orta Doğu’daki çıkarlarını kaybetmek istemiyorlardı. İtilaf Devletleri’nin Millî Mücadele’de elde edilen başarıları yok sayan ve Sevr’i esas alan uzlaşmaz tutumları üzerine görüşmeler çıkmaza girdi. 4 Şubat 1923’te konferans dağıldı ve heyetler ülkelerine döndüler. Lozan Barış Konferansı’nın kesildiği dönemde Türk ordusu Boğazlar ve Musul üzerine yürümeye hazırlanıyordu. Ancak taraflardan hiçbiri yeniden savaşı göze alabilecek durumda değildi. Diplomatik çabalar sonucunda barış görüşmelerinin yeniden başlatılması kararlaştırıldı.
Kemal, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasından sonra şu sözleri söylemiştir:
“…Muhterem efendiler, Lozan Barış Antlaşmasındaki hükümleri, öbür barış önerileriyle daha çok karşılaştırmanın yersiz olduğu düşüncesindeyim. Bu antlaşma, Türk milletine karşı yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir yok etme girişiminin yıkılışını bildirir bir belgedir…”
(M. Kemal Atatürk, Nutuk, s.1023)
Lozan Barış Konferansı’nın kesintiye uğradığı dönemde Türkiye’de iç politikada önemli gelişmeler yaşandı. 17 Şubat 1923’te Türkiye İktisat Kongresi toplandı. Türk milletinin siyasi bağımsızlığı kadar ekonomik bağımsızlığına da önem verdiği, kapitülasyonların kesinlikle kaldırılması gerektiği mesajı Batılı devletlere kararlı bir şekilde iletildi. 1 Nisan 1923’te I. TBMM’de seçimlerin yenilenmesine karar verildi.
Lozan Konferansı 23 Nisan 1923 tarihinde yeniden toplandı ve konferansın ikinci evresi başladı. Üç ay kadar süren ve oldukça tartışmalı geçen müzakereler sonunda uzlaşmaya varıldı. 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Antlaşması imzalandı (Görsel 3.37).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum