

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 121

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 121 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 121
3.6 LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
Millî Mücadele Dönemi’nde işgal devletlerine karşı elde edilen askerî başarılar siyasi başarıları da beraberinde getirdi. Mudanya Ateşkes Antlaşması’ndan sonra Doğu Trakya, İstanbul ve Boğazlar’ın savaş yapılmadan işgalden kurtarılmasıyla nihai ve kalıcı bir barışın önü açıldı. TBMM Hükûmeti barış görüşmeleri için hazırlıklara başladı. Mustafa Kemal Paşa, barış konferansının İzmir’de yapılmasını istiyordu. Böylece İzmir’le kolayca haberleşme sağlanacak ve konferanstaki görüşmeler yakından takip edilebilecekti. Ayrıca Yunanların İzmir ve Batı Anadolu’da yaptığı tahribat dünyaya gösterilmiş olacaktı. Ancak İtilaf Devletleri konferansın tarafsız bir ülke olan İsviçre’nin Lozan şehrinde yapılmasını karara bağladı.
İtilaf Devletleri 28 Ekim 1922’de Lozan’da toplanacak olan barış konferansına TBMM Hükûmetinin yanı sıra İstanbul Hükûmetini de davet ettiler. İtilaf Devletleri bu yolla TBMM Hükûmeti ile İstanbul Hükûmeti arasında ikilik çıkarmayı ve bir çatışma ortamı hazırlamayı amaçladılar. Fakat TBMM 1 Kasım 1922 tarihinde saltanatı kaldırdı.
Türk milletinin meşru temsil hakkını tek başına eline aldı ve İstanbul Hükûmetinin konferansa katılmasını engelledi. Böylece İtilaf Devletleri’nin oyunları bozulmuş oldu. Lozan Konferansı’nda TBMM Hükûmeti’ni Mudanya görüşmelerini de başarıyla yürüten İsmet Paşa’nın başkanlığında bir heyetin temsil etmesi mecliste kararlaştırıldı (Görsel 3.36). Meclis, Dışişleri Bakanı Yusuf Kemal Bey’in istifası üzerine İsmet Paşa’yı dışişleri bakanlığı görevine getirdi. Lozan Konferansı’na gidecek olan İsmet Paşa ve heyetine Hükûmet tarafından on iki maddelik bir talimat verildi. Ayrıca Mustafa Kemal Paşa Türk heyetine “Ermeni Meselesi” ve “Kapitülasyonlar” konusunda kesinlikle taviz verilmemesini emretti. İtilaf Devletleri’nin TBMM’nin isteği doğrultusunda bir çözümü kabul etmemesi hâlinde, Türk heyetine müzakereleri kesip Lozan’dan dönme yetkisi de verildi.
Lozan Konferansı 20 Kasım 1922’de başladı. Konferansa TBMM Hükûmeti, İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Romanya, Yunanistan ve Yugoslavya delegeleri katıldı. Sov- yetler Birliği ve Bulgaristan ise Boğazlarla ilgili konuların
Soru: Mustafa Kemal Paşa barış konferansının neden İzmir’de toplanmasını istemiştir? Açıklayınız.
- Cevap: Mustafa Kemal Paşa, barış konferansının İzmir’de toplanmasını istemiştir çünkü İzmir’e yapılan tahribatın dünyaya gösterilmesini ve Yunanların Batı Anadolu’da yaptıklarının kanıtlanmasını arzu etmiştir. Ayrıca İzmir’den haberleşme ve müzakerelerin takibi daha kolay olacaktı.
Soru: Mustafa Kemal’in Lozan’a gidecek heyetten “Ermeni Meselesi” ve “Kapitülasyonlar konusunda” taviz verilmemesini istemesi neye önem verdiğini göstermektedir?
- Cevap: Mustafa Kemal’in “Ermeni Meselesi” ve “Kapitülasyonlar” konusunda taviz verilmemesini istemesi, Türkiye’nin bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne büyük önem verdiğini gösterir. Kapitülasyonların kaldırılması ve Ermeni Meselesi’nde ödün verilmemesi, yeni Türk devletinin tam bağımsız bir devlet olarak tanınması için kritik unsurlardır.
Soru: Sovyet Rusya ve Bulgaristan’ın Boğazlar ile ilgili maddeler görüşülürken davet edilmelerinin sebebi nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Sovyet Rusya ve Bulgaristan’ın Boğazlar ile ilgili maddeler görüşülürken davet edilmelerinin sebebi, bu iki ülkenin Karadeniz’e kıyısı olan devletler olmasıdır. Boğazlar, Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler için stratejik öneme sahiptir, bu nedenle Boğazlarla ilgili kararlar alınırken Sovyet Rusya ve Bulgaristan’ın da söz sahibi olması beklenmiştir.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
baharsıkılmış
2025-03-17 20:51:34çok güzel olmuşş çok yararlı oldu