Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 120
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 120

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 120 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 120

hazırladıkları ortak bir notayı Mustafa Kemal Paşa’ya ilettiler. Mustafa Kemal Paşa, 28 Eylül’de 1922’de askerî harekâtı durdurdu. Meriç Irmağı’na kadar Trakya’nın derhâl Türkiye’ye verilmesi şartıyla Mudanya’da konferans yapılmasını kabul etti.
Ateşkes görüşmeleri 3 Ekim 1922’de Mudanya’da başladı. Görüşmelerde Türkiye’yi İsmet Paşa, İngiltere’yi General Harrington (Heringtın), Fransa’yı General Charpy (Şarpi), İtalya’yı General Monbelli (Monbelli) temsil etti (Görsel 3.34). Yunan temsilcisi General Mazarakis Mudanya’ya gelmesine rağmen konferansa katılmadı. Ateşkes görüşmelerini bir gemiden takip etti. Konferansta İngi- lizler uzlaşmaz tutumlarını devam ettirdiler. Büyük tartışmalar ve çetin pazarlıkların ardından 11 Ekim 1922’de on dört maddeden oluşan Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalandı (Görsel 3.35).

• Üç gün içinde yürürlüğe girecek antlaşmayla Türk ve Yunan kuvvetleri arasındaki silahlı çatışmalar sona erecektir.
• Yunanlar Doğu Trakya’yı Meriç Nehri sınır olmak üzere, antlaşmanın yürürlüğe girmesini izleyen 15 gün içinde boşaltacaktır.
• İstanbul ve Boğazlar’da bulunan İtilaf Devletleri kuvvetleri, barış imzalanıncaya kadar burada kalacaklardır.
• TBMM Hükûmeti, Doğu Trakya’ya asker geçirmeyecek- tir. Barış konferansına kadar Çanakkale ve Kocaeli bölgesinde belirlenen çizgide kalacaktır.
• Doğu Trakya’nın güvenliğini sağlamak için 8000 Türk jandarma birliği görevlendirilecektir.

Mudanya Ateşkes Antlaşması’yla üç yıldır devam eden Yunan işgaline son verildi. Doğu Trakya savaş yapılmadan Yunan işgalinden kurtarıldı. Barış antlaşması imzalanması koşuluyla İstanbul ve Boğazlar’daki işgale savaş yapılmadan son verildi. Böylece Millî Mücadele’nin askerî safhası sona erdi, diplomatik safhası başladı. Doğu Trakya, Boğazladın ve İstanbul’un yönetiminin TBMM Hükümetine devredilmesiyle Osmanlı Devleti hukuken yok sayıldı. Yunanların Anadolu’daki işgallerinin başarısızlıkla sonuçlanması, İngiltere’de Lloyd George Hükümetinin istifasına yol açtı. Ateşkes, barış antlaşmasına gidilen süreçte TBMM’nin elini güçlendirdi. Diplomasi masasına tüm devletlerle eşit bir şekilde oturmasının yolunu açtı.

Soru: Mudanya Ateşkes Antlaşması’yla elde edilen hangi kazanımlar bu antlaşmanın diplomatik bir başarı sayılmasında etkili olmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap: Mudanya Ateşkes Antlaşması’yla elde edilen kazanımlar, Yunan işgaline son verilmesi, Doğu Trakya’nın savaş yapılmadan geri alınması ve İstanbul ile Boğazlar’daki işgalin diplomatik yolla sona erdirilmesidir. Ayrıca, TBMM Hükümeti’nin İstanbul ve Boğazlar üzerindeki denetiminin tanınması ve diplomasi masasına tüm devletlerle eşit bir şekilde oturma imkanı kazanması da bu antlaşmanın diplomatik bir başarı sayılmasında etkili olmuştur.

Soru: Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasıyla I. Dünya Savaşı sonunda yapılan hangi antlaşma geçerliliğini yitirmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasıyla geçerliliğini yitiren antlaşma, I. Dünya Savaşı sonunda yapılan Sevr Antlaşması’dır. Mudanya Ateşkes Antlaşması’yla TBMM Hükümeti’nin kazandığı başarılar ve Yunanların yenilgisi, Sevr Antlaşması’nın uygulanabilir olmadığını göstermiştir.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum