Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 12
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 12

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 12 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 12

XV. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Avrupa’da başta siyasal, ekonomik ve sosyal alanda olmak üzere büyük bir ilerleme başladı. Coğrafi Keşifler (sömürgecilik faaliyetleri) sonucu yeni kıta ve ticaret yolları bulundu. Ekonomileri gelişen Avrupa devletleri sermaye birikimine sahip oldular. Rönesans hareketi ile bilimde, güzel sanatlarda, edebiyatta ve düşünce alanında önemli gelişmeler yaşandı. Özgür ve bilimsel düşüncenin yolu açıldı. Avrupa’da bilgi birikimi elde edildi. XVI. yüzyılda yaşanan reformla Avrupa’da yeni mezhepler ortaya çıktı ve mezhep çatışmaları arttı. Eğitim, bilim, düşünce ve sanat hayatında kilise baskısı azaldı. Skolastik düşünce önemini kaybetti. Yerini pozitif düşünceye bıraktı.
Avrupa’da XVII ve XVIII. yüzyıllarda özellikle bilim ve felsefe alanında ortaya çıkan düşünce sisteminin yaşandığı döneme “Aydınlanma Çağı” denir. Avrupa’da bu dönemde eski sistem ve anlayışların terk edilmesine yol açacak olan bir düşünce anlayışı gelişti. Akla, bilime, deneye ve gözleme önem veren, insan merkezli ve insanın mutluluğunu esas alan aydınlanma düşüncesi Avrupa’nın ilerlemesinde itici güç oldu. Bilim, felsefe, sanat ve edebiyat gibi alanlarda önemli eserler verildi. Bilim ve teknolojide önemli gelişmeler yaşandı ve tüm bu gelişmeler Sanayi İnkılabı’na zemin hazırladı.
İngiltere’de yetişen Bacon (Beykın), Newton (Nivtın) ve Fransa’da yetişen Descartes (Dekart), Montesquieu (Montes- ku), Rousseau (Ruso), Voltaire (Volter) ve Diderot (Didero) gibi Aydınlanma Çağı düşünürleri bilimsel, felsefi, siyasi ve toplumsal alandaki fikirleriyle dünyayı etkilediler (Görsel 1.1, 1.2, 1.3). İnsan hakları, demokrasi, özgürlük, eşitlik, vicdan ve fikir hürriyeti, adalet gibi kavramları halka açıkladılar. Fransız düşünürler Fransa’da mevcut ekonomik, siyasal düzeni ve eşitsizliğe dayalı toplum yapısını eleştirdiler. Daha iyi bir toplumsal düzenin kurulabileceği konusunda halkı aydınlattılar. Bu gelişmeler Fransız İhtilali’nin ortaya çıkmasında etkili oldu.

Soru: El üretimi ve fabrika üretimi hakkında bildiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: El üretimi küçük ölçekte, insan gücüne dayalıdır. Fabrika üretimi ise makinelerle büyük ölçekte, seri şekilde yapılan üretimdir.

Soru: Ulusal ve uluslararası kavramlarının size ne ifade ettiğini açıklayınız.

  • Cevap: Ulusal, bir ülkenin sınırları içindeki durumları ifade ederken, uluslararası birden fazla ülkeyi kapsayan ilişkiler ve olaylardır.

Soru: I. Dünya Savaşı öncesinde Avrupalı devletlerin siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmesindeki temel etkenler nelerdir? Araştırınız.

  • Cevap: Fransız İhtilali, Sanayi Devrimi, sömürgecilik faaliyetleri, milliyetçilik akımları bu gelişmelerde etkili olmuştur.

Soru: XVIII. yüzyılda bilim ve felsefe alanında ortaya çıkan düşünce sistemine Aydınlanma Çağı denmesinin sebebini açıklayınız.

  • Cevap: Bu çağda bilimsel düşünce ve akılcılık ön plana çıkmış, toplumlar aydınlanmaya başlamıştır .

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 12 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum