

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 119

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 119
30 Ağustos’ta ağır yenilgi alan ve üst düzey komuta kademesini kaybeden Yunan ordusu disiplinden uzak, başıbozuk bir şekilde geri çekilmeye başladı. Yunanlar geri çekilirken geçtikleri köy, kasaba ve şehirleri yakıp yıktılar. Mustafa Kemal Paşa Yunan ordusunun toparlanmasına fırsat vermemek için 1 Eylül’de “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” emrini verdi. Türk ordusu, İzmir’e doğru hızla çekilen Yunan ordusunu takip etmeye başladı. 1 Eylül’de Uşak, 2 Eylül’de Eskişehir, 6 Eylül’de Balıkesir ve 8 Eylül’de Manisa Yunan işgalinden kurtarıldı. 9 Eylül 1922’de Türk ordusu İzmir’e girdi (Görsel 3.32, 33). 10 Eylül’de Bursa işgalden kurtarıldı. 18 Eylül’e gelindiğinde Batı Anadolu tamamen Yunanlardan temizlendi. Türk milletinin lideriyle bütünleşerek ortaya koyduğu mücadele azmi ve fedakârlık savaşın kazanılmasında etkili oldu. Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi sonucunda kazanılan bu zaferle Millî Mücadele’nin askerî safhası sona erdi. Türk halkı bu zaferi ülkenin çeşitli yerlerinde sevinç gösterileriyle kutladı.
Soru: Büyük Taarruz ile ilgili verilen sonuçların yanına askerî, siyasi, sosyal alanlardan hangisine ait olduğunu yazınız.
- Cevap:
“…Büyük Taarruzda Türk ordusunun zayiat oranı % 6.3, Yunan ordusunun zayiat oranı ise % 65’tir. Kazanılan zafer, Türk topraklarının işgal kuvvetlerinden tamamen temizlenmesini sağladı. (askeri)
Bu zafer, sömürgeci devletlerin ellerinde esir olan bütün mazlum milletlere örnek oldu. (sosyal)
Askerî güçle kabul ettirilmek istenen Sevr Anlaşması, Türk askerî gücü ile muharebe sahasında yırtılmış oldu. Lozan Barış Anlaşması’nın yapılmasını sağladı…” (siyasi)
Soru: İngilizler Boğazlar ve İstanbul’u neden bırakmak istememiştir? Açıklayınız.
- Cevap: İngilizler Boğazlar ve İstanbul’u bırakmak istememiştir çünkü Boğazlar, stratejik olarak hem askeri hem de ticari açıdan önemli bir konumda bulunuyordu. İngiltere, Boğazlar üzerindeki denetimini sürdürerek bölgedeki jeopolitik hakimiyetini ve ticari çıkarlarını korumak istemiştir.
Soru: Mudanya Konferansı öncesinde İngilizlerin diplomasi masasına oturmalarında hangi gelişmeler etkili olmuştur? Açıklayınız.
- Cevap: Mudanya Konferansı öncesinde İngilizlerin diplomasi masasına oturmalarında, Türk ordusunun Büyük Taarruz’da Yunanları mağlup etmesi ve Anadolu’daki işgallerin sona ermesi etkili olmuştur. Ayrıca, Fransa ve İtalya’nın TBMM ile anlaşma yoluna gitmesi ve Yunanların işgal gücünü kaybetmesi de İngiltere’nin diplomatik çözüm arayışına girmesinde önemli rol oynamıştır.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum