

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 118

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 118
İtilaf Devletleri Sakarya Meydan Savaşı’ndan sonra TBMM Hükümetine barış önerisinde bulundular. Gerçekte amaçları barışı sağlamak değil, Sevr Antlaşması’nın bazı maddelerini hafifleterek Türk tarafına kabul ettirmekti. Böylece zayıflamış ve saldırı gücünü kaybetmiş Yunan kuvvetlerine de toparlanmaları için zaman kazandırılmış olacaktı. TBMM Hükümeti Yunanlara yeni bir saldırı fırsatı vermemek için Misakımillî çerçevesinde karşı bir öneride bulundu. İşgal altındaki tüm toprakların boşaltılmasını istedi. İtilaf Devletleri’nin bu öneriyi reddetmesi üzerine düşmanı yurttan savaşla söküp atmaktan başka çıkar yol kalmamıştı.
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa 6 Ağustos 1922’de orduya taarruz için hazır olmaları konusunda gizli bir emir gönderdi. 20 Ağustos’ta Akşehir’de komutanlarla gizli olarak yapılan toplantıda 26 Ağustos’ta taarruzun başlatılması kararlaştırıldı. Türk ordusunun komuta heyeti 25 Ağustos’ta Afyon Kocatepe’de savaşın yönetileceği Çadırlı Ordugâhına geldiler. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle 26 Ağustos 1922’de sabah saat 05.30’da topçu ateşiyle Kocatepe’den büyük taarruz başladı (Görsel 3.29). Taarruz planı Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa tarafından hazırlandı. Taarruzun ilk gününde Yunan savunma hatlarında bozulmalar başladı. 27 Ağustos’ta Afyon işgalden kurtarıldı. 30 Ağustos 1922 tarihinde Dumlupınar’ın kuzeyinde Yunan ordusu kuşatıldı ve ana unsurları etkisiz hale getirildi. Aralarında Yunan orduları
Başkomutanı General Nikolaos Trikupis (Nikolas Trikopis) ve kurmay heyetinin de bulunduğu çok sayıda Yunan askeri esir alındı (Görsel 3.30). Bizzat Mustafa Kemal Paşa’nın yönettiği bu savaşa “Başkumandanlık Meydan Muharebesi” adı verildi (Görsel 3.31).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 118 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum