

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 117

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 117 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 117
Ankara Antlaşması’yla Güney Cephesi kapandı. Hatay hariç Türkiye’nin güney sınırı çizildi. TBMM ilk kez bir İtilaf devleti tarafından tanındı. Bu antlaşma, İtilaf Devletleri’nin arasındaki anlaşmazlıkların giderek artmasına neden oldu. Sevr’i gerçekleştirme arzu ve heyecanlarını giderek azalttı. Bu cephedeki askerî birlikler Batı Cephesi’ne sevk edildi.
Büyük Taarruz (26 Ağustos-18 Eylül 1922) ve Başkomutanlık Meydan Savaşı (30 Ağustos 1922)
Sakarya Meydan Savaşı’nda bozguna uğrayan Yunan kuvvetleri Eskişehir, Kütahya ve Afyon’un doğusuna çekildiler ve burada savunma mevzileri oluşturmaya başladılar. Sakarya Zaferi’nden sonra Türk ordusu hemen taarruza geçmedi. Ordunun sürekli savaşlarla yıpranması, yeterli miktarda silah, cephane ve malzemenin bulunmaması taarruzu geciktirdi. Yeterince hazırlık yapıldıktan sonra genel bir taarruzun başlatılması kararlaştırıldı (Görsel 3.27).
Büyük Taarruz öncesinde yapılan başlıca hazırlıklar şunlardır: Orduya taarruz için gerekli eğitimler verildi. 20 Temmuz 1922’de Mustafa Kemal’in başkomutanlık görevi zafer kazanılıncaya kadar uzatıldı. Tekalif-i Millîye Emirleri bütün yurtta uygulandı (Görsel 3.28). İstanbul’dan
Anadolu’ya silah, cephane ve çeşitli malzemeler nakledildi. Dışişleri Bakanı Yusuf Kemal Bey siyasi destek aramak üzere Avrupa’ya gönderildi. Sakarya Meydan Savaşı’ndan sonra başlayan ve yaklaşık bir yıllık sürede yapılan bu hazırlıklarla Türk ordusunun taarruz gücüne ulaşması sağlandı.
Büyük Taarruz öncesinde Türk ve Yunan ordularının askerî gücü şu şekildeydi:
Soru: Türk ordusu Sakarya Meydan Savaşı’ndan hemen sonra Yunanlara karşı neden taarruza geçememiştir? Açıklayınız.
- Cevap: Türk ordusu, Sakarya Meydan Savaşı’ndan hemen sonra Yunanlara karşı taarruza geçememiştir çünkü ordu uzun süren savaşlardan dolayı yıpranmış ve yeterli miktarda silah, cephane ve malzeme eksikliği yaşanmıştır. Ayrıca, başarılı bir taarruz için gerekli hazırlıkların yapılması ve ordunun toparlanması zaman almıştır.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 117 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum