Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 116
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 116

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 116 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 116

Kars Antlaşması’yla ilgili Mustafa Kemal Paşa 1 Mart 1922’de TBMM’nin birinci dönem üçüncü yasama yılı açılış konuşmasında şunları söylemiştir: “Ermeni sorunu denilen ve Ermeni milletinin gerçek olmayan isteklerinden çok, dünya kapitalistlerinin ekonomik yararlarına göre çözülmek istenen sorun, Kars Antlaşması ile en doğru şekilde çözüme ulaştırılmış oldu. Yüzyıllardan beri dostluk içinde yaşayan iki çalışkan halkın iyi ilişkileri yeniden kuruldu.”
(Atatürk’ün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni Açış Konuşmaları, s. 78)

Hükûmeti ile Sovyet cumhuriyetleri Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan temsilcileri Kars’ta düzenlenen konferansta bir araya geldiler. TBMM Hükûmetini Kâzım Karabekir Paşa’nın temsil ettiği konferansta Kafkaslarda meydana gelen yeni gelişmeler değerlendirildi. Görüşmeler sonunda Sovyet cumhuriyetleri ile TBMM arasında 13 Ekim 1921’de Kars Antlaşması imzalandı. Bu antlaşmayla Sovyet cumhuriyetlerinin, Moskova Antlaşması’nda belirlenen sınırları onaylandı. Türkiye’nin doğu sınırı kesin şeklini aldı. Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan Sevr Antlaşması’nın geçersiz olduğunu kabul etti.

Ankara Antlaşması (20 Ekim 1921)

Güney Cephesi’nde bölge halkının Kuvâ-yı Millîye birlikleriyle omuz omuza verdiği başarılı mücadele Fransızları zor durumda bıraktı. Kendi kamuoylarından da Türklerle sürdürdükleri savaş nedeniyle tepki görmeye başlayan Fransızlar, Sakarya Zaferi’nden sonra TBMM Hükûmetiyle anlaşma masasına oturdular (Görsel 3.26). 20 Ekim 1921’de Fransa ile TBMM Hükûmeti arasında Ankara Antlaşması imzalandı. Antlaşmanın bazı maddeleri şunlardır:

• Taraflar arasındaki savaş durumu sona erecek.
• Savaş esirleri karşılıklı olarak serbest bırakılacak.
• Nusaybin, Cizre ve Kilis Türkiye’de kalacak, iki ay içinde Türk ordusu bu hattın kuzeyine, Fransız kuvvetleri ise güneyine çekilecek.
• İskenderun (Hatay) için özel bir yönetim oluşturulacak, burada resmî dil Türkçe olacak, Türk kültürünün geliştirilmesi amacıyla her türlü kolaylık sağlanacak.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 116 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum