

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 113

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 113 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 113
3.5 SAKARYA MEYDAN SAVAŞI’NDAN MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI’NA MUSTAFA KEMAL
Sakarya Meydan Savaşı (23 Ağustos-13 Eylül 1921)
Mustafa Kemal Paşa’nın “Sakarya Melhame-i Kübrası” “büyük kanlı savaş” olarak adlandırdığı ve bazı tarihçilerin “Subaylar Savaşı” adını verdiği Sakarya Meydan Savaşı Türkiye tarihinin en önemli savaşlarından biridir. Şimdi bu önemli savaşı birlikte öğrenelim:
Türk ordusu Kütahya-Eskişehir Muharebeleri’nde daha fazla kayıp vermemek için Sakarya Irmağı’nın doğusuna çekildi. Bu süreçte yeni bir Yunan saldırısına karşı savunma hazırlıklarına başlandı. Tekalif-i Millîye Emirleri’yle ordunun birtakım ihtiyaçları karşılandı, Doğu Cephesi’nden ve Merkez Ordusu’ndan seçkin birlikler Batı Cephesi’ne sevk edildi. İngilizlerin büyük desteğini alan Yunanlar, 13 Ağustos 1921’de Türk ordusuna son darbeyi vurmak amacıyla bütün hazırlıklarını tamamlayıp harekete geçtiler. 15 Ağustos’ta Yunan Kralı Konstantin ordularına “Ankara’ya!” emrini verdi.
23 Ağustos’ta Türk mevzilerine ulaşan Yunan kuvvetleri bütün güçleriyle saldırıya geçtiler. Türk ordusu bir meydan muharebesi yapmak için Sakarya Nehri’nin doğusunda, yaklaşık olarak 100 km genişliğinde bir cephe hattında toplandı. Asker sayısı, silah ve cephane bakımından Türk ordusundan üstün olan Yunan kuvvetleriyle Sakarya Irmağı boylarında ve çevresinde kıyasıya bir mücadele başladı. Sakarya Irmağı’nın doğusuna geçen Yunan ordusuna karşı Polatlı, Haymana ve Çal Dağı yörelerinde çok şiddetli muharebeler yapıldı (Harita 3.4). Yunanlar zaman zaman Türk savunma hattını aşmayı başardılar. Ancak her defasında karşılarında yeni savunma birliklerini buldular. Bozulan savunma hatlarının geride yeniden kurulmasıyla Yunan kuvvetleri ancak ağır kayıplar vererek ilerleyebilmekteydi.
Soru: Sakarya Meydan Savaşı öncesinde Türk ordusunun savunma gücünü arttırmak için ne gibi çalışmalar yapılmıştır? Açıklayınız.
- Cevap: Sakarya Meydan Savaşı öncesinde Türk ordusunun savunma gücünü artırmak için Tekalif-i Millîye Emirleri yayımlanarak ordunun ihtiyaçları karşılanmıştır. Doğu Cephesi’nden ve Merkez Ordusu’ndan seçkin birlikler Batı Cephesi’ne sevk edilmiş, cephe hattı güçlendirilmiştir.
Soru: Mustafa Kemal Paşa’nın verdiği tarihi emirle belirlediği savaş stratejisinin Sakarya Meydan Savaşı’nın kazanılmasına etkisi nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Mustafa Kemal Paşa’nın “Hatt-ı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır; o satıh bütün vatandır.” emriyle belirlediği strateji, Sakarya Meydan Savaşı’nın kazanılmasında kritik bir rol oynamıştır. Bu emir, geri çekilen birliklerin yeni savunma hatları oluşturmasını sağlamış ve düşmanı yıpratarak Türk ordusuna zafer kazandırmıştır.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 113 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum