

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 111

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 111 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 111
3.4 BAŞKOMUTANLIK KANUNU (5 AĞUSTOS 1921) VE TE- KALİF-İ MİLLÎYE EMİRLERİ (7-8 AĞUSTOS 1921)
Kütahya-Eskişehir Muharebeleri’nde alınan yenilgi üzerine Türk ordusu taktik olarak Sakarya Irmağı’nın doğusuna çekildi. Türk ordusunun boşalttığı yerleri işgal eden Yunanlar, Ankara’ya oldukça yaklaştılar. Bu durumda Türk ordusu toparlanıp taarruz gücüne ulaşmadan Yunanların kısa bir süre içinde yeni bir saldırı başlatmaları bekleniyordu. Millî Mücadele’nin bu en bunalımlı günleri mecliste çok sert tartışmalar yaşanmasına neden oldu. Bazı milletvekilleri mevcut durumdan Mustafa Kemal’i sorumlu tuttular. Buna karşılık Mustafa Kemal Paşa şunları söylemektedir: “Efendiler, gerçekten de tahmin ettiğim manevî sakıncalar hemen kendini gösterdi. İlk duyarlık Meclis’te belirdi. Özellikle muhalifler, kötümser nutuklarla feryada başladılar ‘Ordu nereye gidiyor, millet nereye götürülüyor? Bu gidişin elbette bir sorumlusu vardır, o nerededir? Onu göremiyoruz. Bugünkü acıklı ve korkunç durumun asıl sorumlusunu ordunun başında görmek isterdik.’ diyorlardı. Bu şekilde konuşan kimselerin dolaylı yoldan kastettikleri şahsın ben olduğuma şüphe yoktu.” (M. Kemal Atatürk, Nutuk, s. 593)
TBMM’de Mustafa Kemal Paşa’nın liderliğine inanan ve üstün askerî yeteneklerine güvenen milletvekilleri onun ordunun başına geçmesini ve başkomutanlığa getirilmesini istediler. Muhalif milletvekilleri de onu ordunun başında görmek istiyordu. Mustafa Kemal Paşa 4 Ağustos’ta mecliste yapılan gizli oturumda başkomutanlık kanunu için bir önerge verdi. 5 Ağustos 1921’de TBMM’de Mustafa Kemal Paşa’ya başkomutanlık verilmesine dair 5 maddelik kanun kabul edildi. Kanuna göre Mustafa Kemal Paşa, meclisin olağanüstü yetkilerini (yasama, yürütme) üç ay süreyle kullanacaktı. Bu süre gerekli görülürse uzatılacaktı.
Mustafa Kemal mecliste başkomutanlık yetkisinin kendisine verilmesi üzerine şunları söyledi: “… Ulusumuzu esir etmek isteyen düşmanları ne olursa olsun yeneceğimize olan iman ve güvenim, bir dakika olsun sarsılmamıştır. Bu dakikada, bu tam inancımı yüce kurulunuza karşı, bütün millete karşı ve bütün dünyaya karşı ilan ederim…” (M. Kemal Atatürk,
Nutuk, s. 821) Türk milletinin zor günler yaşadığı bir dönemde Mustafa Kemal Paşa’nın hiç düşünmeden vatanın kurtuluşu ve milletin bağımsızlığı için bütün sorumluluğu üzerine alması vatanseverliğinin bir göstergesidir.
Millî Savunma Bakanı Fevzi Paşa TBMM’de ordunun Sakarya Irmağı’nın doğusuna çekilmesi konusunda şunları söylemiştir: “…Düşmanın ilerlemesi ihtimaline karşı, halkın kesin olarak tereddüt ve endişe etmesine yer yoktur. …Düşmanın Anadolu içerilerine saldıran kolları mezarlarına yaklaşıyor. Bu sefer düşmanın ölüm yolculuğunu Allah’ın yardımı ile yakın olaylar gösterecektir…” Türk ordusunun elde ettiği Sakarya Zaferi Yunanlar için büyük bir bozgun ve âdeta ölüm yolculuğu olmuştur.
Mustafa Kemal Paşa’nın TBMM’ye başkomutanlık kanunu için 4 Ağustos’ta verdiği önerge:
“Meclisin sayın üyelerinin genel istekleri üzerine Başkomutanlığı kabul ediyorum. Bu görevi, kendi üzerime almaktan doğacak yararlan en kısa zamanda elde edebilmek ve ordunun maddî ve manevî gücünü en kısa zamanda artırmak ve tamamlamak, yönetimini bir kat daha kuvvetlendirmek için, Türkiye Büyük Millet Meclisinin sahip olduğu meşru yetkileri fiilen kullanmak şartıyla üzerime alıyorum. Hayatım boyunca millî egemenliğin ve meşruiyetin en sadık bir hizmetkârı olduğumu milletin nazarında bir defa daha doğrulamak için, bu yetkinin 3 ay gibi kısa bir müddetle sınırlandırılmasını istiyorum.” (TBMM Gizli Celse Zabıtları, s. 164) (Kısaltılmıştır.)
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 111 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum