

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 110

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 110
Mustafa Kemal Paşa’nın Maarif Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmasının bir bölümünde şunları söylemektedir:
“…Gelecek için hazırlanan vatan çocuklarına, hiçbir zorluk karşısında baş eğmeyerek sabırla çalışmalarını ve eğitimdeki çocuklarımızın ana babalarına da yavrularının eğitimlerini tamamlamak için her fedakârlığa katlanmaktan çekinmemelerini öneririm. Büyük tehlikeler karşısında uyanan milletlerin ne kadar kararlı oldukları tarihçe ispat edilmiştir. Silâhıyla olduğu gibi beyniyle de mücadele etmek zorunda olan milletimizin, birincisinde gösterdiği gücü ikincisinde de göstereceğine asla şüphem yoktur. Milletimizin temiz karakteri yetenek ile doludur. Ancak bu doğal yeteneği ortaya çıkarabilecek yöntemlerle donatılmış vatandaşlar gereklidir. Bu görev de sizlere düşüyor…”
Mustafa Kemal Paşa, Türk milletinin düşmanlarına karşı giriştiği bağımsızlık savaşının en buhranlı döneminde eğitimin sorunlarıyla yakından ilgilendi. Ankara’da bir Maarif Kongresi toplanmasını istedi. Muallim ve Muallimeler Cemiyetleri Birliği tarafından toplanacak kongre, Kütahya-Eskişehir Muharebelerinin devam ettiği, Yunanların Ankara’ya yaklaştığı bir dönemde açılacaktı. Dönemin Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey Mustafa Kemal Paşa’ya savaş nedeniyle kongrenin ertelenmesini önerdi. Mustafa Kemal kongrenin ertelenmemesini istedi. Cehaletle savaşın düşmanla savaş kadar önemli olduğunu vurguladı ve toplantıya katılacağını bildirdi (Görsel 3.16).
Maarif Kongresi, Mustafa Kemal Paşa’nın talimatıyla 15 Temmuz 1921’de, Ankara’da Erkek Muallim Mektebinde toplandı. Kongrenin toplanma amacı okul ve öğrenci mevcudunu tespit etmek, bu konuda yapılması gereken çalışmaları belirlemek, eğitimi çağa uygun hale getirmek ve eğitime millî bir yön vermektir (Görsel 3.17). Kongreye ülke genelinden 180’den fazla kadın ve erkek öğretmen, okul müdürü, maarif müdürü ve diğer eğitim mensupları katıldı. Kongrenin açılışı bizzat cepheden gelen Mustafa Kemal Paşa tarafından yapıldı. Mustafa Kemal Paşa, açılış konuşmasında özellikle eğitim ve öğretim faaliyetlerinin millî bir bilinçle gerçekleştirilmesini, eğitimde eski usul ve kuralların yerine çağdaş yöntemlerin getirilmesi gerektiğini vurguladı. Kongre çalışmaları 21 Temmuz’da tamamlandı. Kongrede yeni Türk devletinin eğitime ne derece önem verdiğine ve izleyeceği millî eğitim politikasına dikkat çekildi. Eğitimin millî bağımsızlıktan ayrı düşünülmediği millî ve çağdaş bir eğitim esasları belirlendi. Ayrıca Türk milletine Millî Mücadele’nin zaferle tamamlanacağına dair umut verildi.
Soru: Maarif Kongresi’nin millî bağımsızlık savaşının en buhranlı döneminde toplanmasının nedenlerini açıklayınız.
- Cevap: Maarif Kongresi’nin millî bağımsızlık savaşının en buhranlı döneminde toplanmasının nedeni, eğitimle cehaletin yenilmesinin, düşmanla savaş kadar önemli görülmesidir. Mustafa Kemal Paşa, bağımsızlık mücadelesinin sadece silahla değil, aynı zamanda eğitimle kazanılacağını vurgulamış, yeni Türk Devleti’nin temellerinin sağlam bir eğitim sistemiyle atılması gerektiğini belirtmiştir.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 110 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum