Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 108
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 108

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 108

II. İnönü Zaferi TBMM’de ve Anadolu’da sevinçle karşılandı. Savaştan sonra Mustafa Kemal Paşa İsmet Paşa’ya gönderdiği telgraftaki “Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus (ters) talihini de yendiniz.” sözüyle zaferin önemini ifade etmiştir. Düzenli orduya ve TBMM Hükümetine olan güven arttı. Fransız ve İtalyanlar Anadolu’nun işgali konusunda İngilizlerden farklı politika izlemeye başladılar. Yunanlar Kocaeli’nden, Fransızlar ise Zonguldak’tan çekildiler. İngilizler tavırlarını değiştirerek Malta’daki Türk esirlerden 40 kişiyi serbest bıraktı. İtalya Anadolu’da işgal ettiği yerleri boşaltmaya başladı.

Kütahya-Eskişehir Muharebeleri (10-24 Temmuz 1921)

II. İnönü Muharebesinden bir hafta sonra Türk ordusu, Refet Bey komutasında Yunan kuvvetlerini dağıtmak için Aslıhanlar ve Dumlupınar yönüne doğru harekete geçti. Henüz savaştan çıkmış ve bitkin haldeki Türk ordusu, Yunan kuvvetleri karşısında başarı sağlayamadı. Bunun üzerine Türk ordusunun taarruz gücünden uzak olduğunu anlayan Yunanlar, yeni bir saldırı için hazırlıklara başladılar. İzmir’e gelen Yunan Kralı Konstantin burada yaptığı basın toplantısında gazetecilere bir sonraki toplantısının Ankara’da yapılacağını açıkladı. I. ve II. İnönü muharebelerinde uğradıkları yenilgileri telafi etmek isteyen Yunanlar yine Eskişehir, Afyon ve Kütahya’yı ele geçirerek Ankara’ya ulaşmayı hedeflediler. Böylece TBMM’yi ortadan kaldıracak Sevr’i Türk milletine kabul ettireceklerdi.

Yunanlar üç aylık bir sürede tüm hazırlıklarını yaparak güçlü bir ordu hazırladılar. Türk ordusunun eksikliklerinin giderilmesi için çeşitli hazırlıklar yapıldı. Bu hazırlıkları engellemek isteyen Yunanlar, İstanbul’dan Anadolu’ya silah, cephane ve çeşitli malzemelerin gizlice çıkarıldığı limanlardan biri olan İnebolu’yu 9 Haziran 1921’de savaş gemisi ile topa tuttu.

Yunanlar 10 Temmuz 1921’de genel bir saldırı başlattılar. Kütahya ve Eskişehir yönünden harekete geçen Yunan kuvvetleri 13 Temmuz’da Afyon, 17 Temmuz’da Kütahya ve 19 Temmuz’da Eskişehir’i ele geçirdiler (Görsel 3.15). Çok geniş bir cepheye yayılan Türk kuvvetleri, başarılı bir savunma yapamadı. Türk ordusu Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle Sakarya Irmağı’nın doğusuna çekildi. Bu taktiksel geri çekilişle ordunun daha fazla kayıp vermesi önlenecek, Yunan ordusu bilmediği bir bölgeye çekilecek, lojistik destek kaynaklarından uzaklaştırılacak ve Sakarya Irmağı’nın doğusunda imha edilecekti.

Soru: Kütahya-Eskişehir Muharebelerinde Türk ordusunun Sakarya Irmağı’nın doğusuna çekilmesinin nedenleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Kütahya-Eskişehir Muharebelerinde Türk ordusunun Sakarya Irmağı’nın doğusuna çekilmesinin nedenleri, ordunun daha fazla kayıp vermesini önlemek, Yunan kuvvetlerini lojistik destek kaynaklarından uzaklaştırmak ve onları bilmedikleri bir bölgede karşılayarak imha etmektir. Bu taktiksel geri çekilme, Türk ordusunun toparlanmasına ve stratejik avantaj elde etmesine olanak sağlamıştır.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum