

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 107

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 107
Gürcistan’a, Nahcivan Azerbeycan’a bırakılacaktır.
• Osmanlı Devleti ile Çarlık Rusya’sı arasında yapılan bütün antlaşmalar geçersiz sayılacaktır.
• Sovyet Rusya Misakımillî’yi tanıyacak ve kapitülasyonlardan vazgeçecektir.
• Boğazlarla ilgili hususlar, Karadeniz’e kıyısı olan devletler arasında yapılacak bir konferansla belirlenecektir.
Moskova Antlaşması TBMM’nin büyük bir Avrupa devletiyle uluslararası alanda imzaladığı ilk antlaşmadır. Sovyet Rusya Misakımillî’yi büyük ölçüde tanıdı. Devletler uluslararası ilişkilerde birlikte hareket edeceklerdi. Batum’un Gürcistan’a bırakılması ile Misakımillî’den ilk taviz verildi.
Londra Konferansı’nda Türklere önerilen barış taslağının TBMM Hükümeti tarafından kabul edilmemesi üzerine İngiltere’nin desteğiyle Yunanlar tekrar bir saldırı başlattı. Yunanlar bu saldırıyla I. İnönü Muharebesi’nde aldıkları yenilgiyi telafi etmek, henüz toparlanma fırsatı bulamamış Türk ordusuna karşı avantaj sağlamak istiyorlardı. Yunanlar Eskişehir, Kütahya ve Afyon illerini ele geçirip Ankara’ya kadar olan yerleri işgal etmeyi amaçlıyorlardı. Böylece İtilaf Devletleri’nin güvenini ve desteğini yeniden kazanmış olacaklardı.
Ordularını takviye eden Yunanlar, 23 Mart 1921’den itibaren Bursa üzerinden Eskişehir, Uşak üzerinden Afyon yönüne doğru saldırıya geçti (Harita 3.3). Türk ordusu Eskişehir’in kuzeybatısına yığınak yapmış ve Yunan birliklerini yine İnönü mevzilerinde karşılamaya karar vermişti. 26 Mart’ta İnönü mevzilerine ulaşan ve bu mevzileri aşmaya çalışan Yunan kuvvetleriyle çarpışmalar başladı. 27 Mart’ta şiddetlenen savaş 31 Mart’a kadar devam etti. Türk ordusu kendisinden üstün Yunan kuvvetlerine karşı başarılı bir savunma yaptı. Yenilgiye uğrayan Yunanlar 1 Nisan’da geri çekildiler. Güneyde Afyon yönünde çok üstün Yunan birlikleri, kuzeydeki esas kuvvetlerin yenildiğini anlayınca Afyon’u işgal ettikleri halde hızla geri çekildiler ve Afyon’u boşalttılar. Böylece Batı Cephesi’nde II. İnönü Zaferi kazanılmış oldu. Savaşın komutanı İsmet Paşa, Fevzi Paşa’ya gönderdiği telgraftaki “…Düşman binlerce ölüleriyle doldurduğu muharebe meydanını muzaffer silâhlarımıza terk etmiştir.” sözleriyle zaferi müjdeledi.
Soru: Moskova Antlaşması’na göre Sovyet Rusya ve TBMM’nin dış politikada birlikte hareket etmesinin önemi nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Moskova Antlaşması’na göre Sovyet Rusya ve TBMM’nin dış politikada birlikte hareket etmesi, iki devletin de yalnızlıktan çıkmasına ve birbirine destek olmasına olanak sağlamıştır. Bu iş birliği, TBMM’nin uluslararası alanda tanınmasını ve Misakımillî’nin kabul edilmesini sağlamış, Sovyet Rusya ise güneyden gelebilecek tehditlere karşı güvenlik kazanmıştır.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Evin
2025-01-23 10:04:18Allah rızası için soruları kısaltırmısıniz soruların cevapları cooooook uzun olmuş ama yinede ödevime yardımı olduu🎀