

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 106

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 106 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 106
Dönemin Maarif Vekili (Eğitim Bakanı) Hamdullah Suphi Bey, millî duygu ve heyecanı en iyi yansıtacak şiirin Mehmet Âkif tarafından yazılacağına inanıyordu. Yakın dostu Karesi (Balıkesir) Mebusu Hasan Basri Bey, Mehmet Âkif’i ikna etti ve millî marşı yazma görevi ona verildi. Ankara’daki Tacettin Dergahı’nda çalışmalara başlayan Mehmet Âkif, on gün gibi kısa bir sürede, büyük bir heyecanla millî marşın yazımını tamamladı. Kazandığı para ödülünü Darül Mesai adlı bir hayır kurumuna bağışladı.
Şiir “İstiklal Marşı” adıyla 17 Şubat 1921’de Se- bilürreşad dergisinin ilk sayfasında “Kahraman Ordumuza” armağan olarak yayımlandı. Daha sonra TBMM’de Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu ve büyük beğeni kazandı. Milletvekilleri tarafından coşku ve heyecanla ayakta alkışlanan İstiklal Marşı, 12 Mart 1921’de millî marş olarak kabul edildi. İstiklal Marşı Osman Zeki (Üngör) tarafından bestelendi ve bu beste 1930 yılından itibaren kullanılmaya başlandı. Millî Mücadele’nin en bunalımlı günlerinde kabul edilen İstiklal Marşı, Türk milletine ve ordusuna büyük bir moral verdi. Türk milletinin Millî Mücadele’nin kazanılacağına olan inancını pekiştirdi.
Moskova Antlaşması (16 Mart 1921)
I. Dünya Savaşı’nda İtilaf Devletleri içerisinde yer alan Rusya’da 1917’de başlayan Bolşevik İhtilali’yle Çarlık rejimi yıkıldı ve yeni kurulan Bolşevik Rus yönetimi savaştan çekildi. Rusya I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti’nin paylaşılmasını esas alan ve kendisinin de içinde yer aldığı gizli paylaşma antlaşmalarını kamuoyuna açıkladı. Bu tutumu ve yeni rejimi nedeniyle Avrupa devletleri Rusya’yı dışladılar ve düşman olarak gördüler. Siyasi yalnızlık içinde bulunan Rusya, Boğazlar’dan ve güneyden gelebilecek herhangi bir tehlikeye karşı önlem olarak TBMM Hükümetiyle yakınlaştı. İtilaf Devletleri’yle savaşan TBMM’yi siyasi ve ekonomik olarak desteklemeye başladı. Ali Fuat Paşa’nın Moskova Büyükelçiliğine atanması iki devlet arasındaki dostluk ilişkilerini gelişmesine katkı sağladı (Görsel 3.14). Sovyet Rusya yayımladığı bir bildiriyle Misakımillî’yi tanıdığını açıkladı. Siyasi ve ekonomik desteğe ihtiyaç duyan TBMM ile anlaşma yoluna gitti. I. İnönü Savaşı’ndan sonra Sovyet Rusya ile TBMM arasında 16 Mart 1921 tarihinde Moskova Antlaşması imzalandı. Antlaşmanın bazı maddeleri şunlardır:
Soru: İstiklal Marşı’nı söylerken veya dinlerken hangi duyguları yaşıyorsunuz? Açıklayınız.
- Cevap: İstiklal Marşı’nı söylerken ya da dinlerken büyük bir gurur, vatan sevgisi ve bağımsızlık duygusu yaşıyorum. Aynı zamanda, atalarımızın verdiği mücadeleyi ve fedakarlıkları hatırlayarak onlara olan minnettarlığım artıyor.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 106 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum