Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 105
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 105

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 105 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 105

Anadolu’daki işgal kuvvetlerinin çekilmesine de razı olmadılar. Onlar ısrarla ve bazı küçük değişikliklerle Sevr Antlaşmasının TBMM tarafından kabul edilmesini istiyorlardı. Taraflar arasında bir uzlaşma sağlanamadığı ve barış adına bir sonuç alınamadığı için konferans dağıldı.
TBMM Hükûmeti Londra Konferansı’na katılarak Misa- kımillî davasını dünya kamuoyuna duyurdu. İtilaf Devletleri TBMM’yi resmen ve hukuki olarak tanımış oldu. Sevr Antlaşması’nın uygulanmasının bundan sonra kolay olmayacağını fark ettiler. İtilaf Devletleri’nin Avrupa kamuoyunda oluşturdukları “Türkler barışa yanaşmıyor, savaşı uzatmak istiyorlar.” şeklindeki asılsız iddiaları boşa çıkarıldı. Türkler konusunda aralarındaki görüş ayrılıkları giderek derinleşti.

Görsel 3.12: Mustafa Kemal Türkiye’yi ziyaret eden Afganistan Kralı Amanullah Han ile Afganistan’la Dostluk Antlaşması (1 Mart 1921)

1839’da İngilizlerce işgal edilen Afganistan, bağımsızlık mücadelesini 1919’da kazandı. TBMM’nin görüşmeler yapmak için Moskova’ya gönderdiği Türk heyeti ile aynı günlerde Moskova’da bulunan Afganistan temsilcileri arasında yapılan görüşmeler sonucu dostluk ve iş birliği antlaşması yapıldı (Görsel 3.12). Antlaşmaya göre iki ülke arasında karşılıklı elçiler görevlendirildi.

İki devlet birbirlerinin bağımsızlığını tanıdı. Devletlerden biri saldırıya uğradığı takdirde diğeri yardım edecekti. TBMM Hükûmeti Afganistan ordusunu eğitmek için subay ve öğrenci gönderecekti. Bu antlaşmayla ilk kez bir İslam devleti TBMM Hükûmetini ve Misakımillî’yi tanıdı.
İstiklal Marşı’nın Kabulü (12 Mart 1921)

Millî marş bir ülkenin bağımsızlığının ve gücünün sembollerinden biridir. Birçok devlet, milletin heyecanını ve vatanseverlik duygusunu yansıtan bir millî marşa sahiptir. Yeni Türk devletinin dış ilişkilerinin geliştirilmesi, halkın ve ordunun moralinin yükseltilmesi, millî birlik ve beraberliğin güçlendirilmek istenmesi millî marş ihtiyacını ortaya çıkardı. TBMM, I. İnönü Savaşı’ndan sonra millî marş yazılması için çalışmalara başladı. Dönemin gazeteleri aracılığıyla duyurusu yapılan 500 lira para ödüllü bir yarışma açtı. Yarışmaya 700’den fazla eser katılmasına rağmen aranan özellikte bir eser bulunamadı. Eserler incelenirken daha önce yazdığı şiirlerle millî duyguları coşkuyla dile getiren Mehmet Âkif (Ersoy) Bey’in yarışmaya katılmadığı görüldü (Görsel 3.13). Şair Mehmet Âkif Bey, İstiklal Marşı için bir yarışma ve ödül olması fikrinden hoşlanmadığı için yarışmaya katılmamıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 105 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum