Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 104
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 104

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 104 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 104

Londra Konferansı (21 Şubat-12 Mart 1921)

I. İnönü Savaşı sonunda Yunan saldırısının durdurulması İtilaf Devletleri arasında güvensizliği ve görüş ayrılıklarını arttırdı. İngiltere’nin tehdit ve baskılarla Sevr’i TBMM’ye zorla kabul ettirmeye çalışması karşısında Fransa ve İtalya yeni Türk Devleti ile anlaşma yolunu tercih etmekteydiler. Bu sırada Türk- Rus ilişkileri olumlu bir seyir izlemekteydi. Musul-Kerkük yöresinde yerli halkın direnişiyle karşılaşan İngilizlerin kendi kamuoyunda da Türklerle barış yapılması yönünde bir eğilim vardı. İtilaf Devletleri bu gelişmeler üzerine Anadolu’da ortaya çıkan yeni durumu değerlendirmek ve Sevr’i diplomatik yollardan TBMM’ye kabul ettirmek için Londra’da bir konferans düzenledi. Konferans süreci Yunanlara toparlanmaları ve yeni bir saldırı başlatmaları için fırsat sağlayacaktı.

İtilaf Devletleri Londra Konferansı’na İstanbul Hükûmeti’ni doğrudan davet ettiler. TBMM Hükûmeti ise İstanbul Hükûmeti heyeti içinde göndereceği bir temsilci aracılığıyla konferansa katılabilecekti. İtilaf Devletleri’nin Millî Mücadele hareketini yok sayan ve TBMM Hükûmeti’ni tanımadıklarını gösteren bu tutumları Ankara’da tepkiyle karşılandı. TBMM, doğrudan davet edilmediği takdirde konferansa katılmama kararı aldı. İtalya aracılığıyla konferansa doğrudan çağrılan TBMM Hükûmeti, Dışişleri Bakanı Bekir Sami Bey başkanlığında bir heyeti Londra’ya gönderdi (Görsel 3.11). Osmanlı Hükûmeti ise Tevfik Paşa tarafından temsil edildi. İtilaf Devletleri’nin iki Türk tarafını da konferansa çağırmalarının amacı taraflar arasındaki görüş ayrılıklarından yararlanarak Sevr’i TBMM Hükûmetine kabul ettirmektir.

Türkler dışında İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya ve Yunanistan’ın yer aldığı Londra Konferansı 21 Şubat 1921’de başladı. Konferans’ta 23 Şubat’a gelindiğinde İtilaf Devletleri ilk söz hakkını Osmanlı temsilcisi Tevfik Paşa’ya verdi. Kısa bir konuşmanın ardından Tevfik Paşa “Ben sözü Türk Milletinin gerçek temsilcisi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi baş delegesine bırakıyorum” diyerek sözü Bekir Sami Bey’e bıraktı. Böylece İtilaf Devletleri’nin Türk tarafları arasında çıkabilecek görüş ayrılıklarından politik çıkar elde etme planları boşa çıkarıldı. Bekir Sami Bey konferansta Sevr’i tanımadıklarını, sadece Misakımillî esasları üzerinde görüşebileceklerini ifade etti. TBMM Hükümetinin haklı davasını ve Türk milletinin bağımsız yaşama isteğini dile getirdi. Ancak İtilaf Devletleri, bu istekleri kabul etmedikleri gibi

Soru: Londra Konferansı’nın toplanma nedenleri nelerdir? Açıklayınız?

  • Cevap: Londra Konferansı’nın toplanma nedenleri, İtilaf Devletleri’nin Sevr Antlaşması’nı TBMM’ye diplomatik yollarla kabul ettirmek istemesi ve Anadolu’daki yeni durumu değerlendirmeleridir. Ayrıca, Yunanların toparlanması ve yeni bir saldırı başlatmaları için fırsat yaratmak amaçlanmıştır.

Soru: İtilaf Devletleri’nin Londra Konferansı’na TBMM’yi davet etmesindeki amaç nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: İtilaf Devletleri’nin TBMM’yi Londra Konferansı’na davet etmesindeki amaç, Osmanlı Hükümeti ile TBMM arasında görüş ayrılıkları çıkararak, Sevr Antlaşması’nı TBMM’ye kabul ettirmek ve Türk tarafları arasındaki bölünmeden faydalanmaktır.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum