Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 102
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 102

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 102 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 102

I. İnönü Muharebesi (6-10 Ocak 1921)

İtilaf Devletleri Sevr Antlaşmasını baskı, tehdit ve saldın gibi yöntemlerle Büyük Millet Meclisine kabul ettirmek istiyorlardı. İngilizler bu amaçla Yunanlan, Çerkez Ethem Ayaklanmasından faydalanarak henüz kumlan düzenli orduyu dağıtmak için harekete geçirdi. Yunanlar önce Eskişehir’i ele geçirip demir yolu hattını kullanarak Ankara’ya ulaşmayı ve Meclisi dağıtmayı amaçlıyorlardı. 6 Ocak 1921’de Bursa-Uşak bölgelerinden Eskişehir-Afyon istikametine doğru ilerleyen Yunan kuvvetleri 9 Ocak’ta İnönü mevzilerine ulaştılar ve Türk savunma hattını aşmak için saldın başlattılar (Harita 3.2). 10 Ocak’ta cephede oldukça şiddetli çarpışmalar yaşandı. İsmet Bey komutasındaki Türk ordusu, kendisinden silah ve asker sayısı bakımından üstün olan Yunan kuvvetlerini durdurmayı ve geri püskürtmeyi başardı. Yenilgiye uğrayan ve İnönü mevzilerini aşamayan Yunan kuvvetleri eski mevzilerine geri çekildiler.

Soru: Düzenli ordunun kurulmasıyla hangi birliklerin görevi sona ermiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Düzenli ordunun kurulmasıyla Kuvâ-yi Millîye birliklerinin görevi sona ermiştir. Bu birlikler, işgaller sırasında halkın gönüllü olarak oluşturduğu silahlı direniş güçleriydi, ancak düzenli ordunun kurulmasıyla bu savunma görevini profesyonel askerler devralmıştır

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum