Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 101
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 101

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 101 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 101

3.2 MİLLÎ MÜCADELE DÖNEMİ’NDE BATI CEPHESİ

Düzenli Ordunun Kurulması

Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra Osmanlı ordusu dağıtılmış, 15 ve 20. Kolordular dışında düzenli birlik kalmamıştı. Kuvâ-yı Millîye birlikleri işgallere karşı Anadolu’nun batısında ve güneyinde özveriyle mücadeleye devam etmekteydi (Görsel 3.7). Sivas Kongresi’nden sonra Temsil Heyeti, Batı Anadolu’daki Kuvâ-yı Millîye birliklerini örgütlü bir yapıya kavuşturmak istedi. Bu amaçla Ali Fuat Pa- şa’yı Batı Anadolu Genel Kuvâ-yı Milliye Komutanlığına atadı. Yunan işgaline karşı mücadele eden Kuvâ- yı Millîye birlikleri diğer yandan da Büyük Millet

Meclisine karşı çıkan iç ayaklanmaları bastırmakla uğraşmaktaydı. Ancak Kuvâ-yı Millîye’nin düzenli düşman kuvvetleri karşısında sürekli başarı sağlamaları zor görünüyordu. Merkezî bir yapıdan ve askerî disiplinden yoksun olan bu birlikler meclisin otoritesine zarar vermekteydi. Bu gelişmeler üzerine Büyük Millet Meclisinde düzenli bir ordu kurulması kararı TBMM açılmadan önce işgallerin ilerlemesi ve ülkenin içinde bulunduğu kötü durum nedeniyle halk yaşanan gelişmelerden endişe duymaktaydı. Öncelikle bir an önce ordu kurularak mücadeleye geçilmesini düşünenlerin sayısı hiç de az değildi. Bunlardan biri olan gazeteci Yunus Nadi (Abalıoğlu) Bey bu düşüncesini Mustafa Kemal’e ilettiğinde şu cevabı almıştır: “…Evvela meclis, sonra ordu Nadi Bey. Orduyu yapacak olan millet ve onun yeri de meclistir. Çünkü ordu demek yüz binlerce insan, milyonlarca ve milyonlarca servet ve varlık demektir. Buna iki üç şahıs karar veremez…” alındı. Böylece işgal kuvvetleri ile daha etkili mücadele edilecek ve meclisin otoritesini sağlama yolunda karşılaşılan sorunlar da ortadan kaldırılmış olacaktı.

Düzenli ordu kurulması konusunda çalışmaların devam ettiği günlerde Kuvâ-yı Millîye birlikleri 1920 yılı Ekim ayı sonunda Yunanlara karşı Gediz Taarruzu’nu gerçekleştirdi. Ancak taarruz başarıya ulaşamadı.

Ali Fuat Paşa, Batı Cephesi komutanlığından alındı. Büyük Millet Meclisi Hükümeti, 9 Kasım 1920’de Batı Cephesi’nin batı ve güney şeklinde iki kısma ayrılmasına karar verdi. İzmit’ten Kütahya’ya kadar olan bölgeleri içine alan Batı Cephesi Komutanlığına Albay İsmet (İnönü) Bey getirildi. Afyon’dan Adana’ya kadar olan bölgeleri kapsayan Güney Cephesi Komutanlığına ise Albay Refet (Bele) Bey atandı. Böylece gerek cephede ve gerekse birliklerde düzen ve disiplin oluşturmaya çalışıldı. İlerleyen günlerde Batı Cephesindeki bütün Kuvâ-yı Millîye birlikleri

Genelkurmay Başkanlığına bağlandı ve düzenli ordu kuruldu (Görsel 3.8). Meclisin düzenli ordu kurma karanna uymak istemeyen Demirci Mehmet Efe ve Çerkez Ethem gibi komutanlara bağlı bazı Kuvâ-yı Millîye birlikleri ayaklandı. Bu ayaklanmalar düzenli ordu birlikleri tarafından bastırıldı. Şimdi düzenli ordu ile yapılan savaşları ele alalım:

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum