Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 43

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 43

Emirnamesinde çekirge yemenin sünnet olduğunu vurgulayan Paşa “Çekirgenin serçe kuşundan ne farkı var? Uçar, yeşilliklerle beslenir, temiz ve taze olan yiyecekleri yer. Hicaz, Yemen, Asir Araplarının başlıca gıdası çekirgedir. Bedeviler sağlamlıklarını ve çevikliklerini yedikleri çekirgeye borçludurlar. Hekimlerimiz de çekirgenin şifa verici ve besleyici özelliklerinden övgüyle bahsediyorlar.’^1′ diyerek askerlerini çekirge yemeye ikna etti. Böylece askerimiz çekirge kavurmasıyla açlığını bastırmaya çalıştı. Çekirge unundan ekmek yapıp çekirge kurusu yiyerek savaşa devam etti.

Osmanlı Devleti İtilaf Devletleriyle 30 Ekim 1918’de Mondros Ateşkes Anlaşmasını imzalamıştı. Bu anlaşma uyarınca Fahrettin Paşa’nın en yakın İtilaf kuvvetleri komutanlarından birine teslim olarak Medine’den çekilmesi gerekiyordu. Ancak Paşa, teslim teklifleri karşısında Mehmetçik’in Medine’yi savunmakta kararlı olduğunu şu sözlerle ifade etti: “Kahraman askerlerim Medine’yi son fişengine, son damla kanına ve son nefesine dek muhafazaya ve müdafaaya memurdur. Buna askerce, Müslümanca azmetmiştir. Bu asker Medine’nin enkazı Fahrettin ve nihayet Ravza-i Mutahhara’nın yeşil türbesi altında kan ve ateşten dokunmuş kızıl bir kefenle gömülmedikçe Medine-i Münevvere Kalesi’nin burçlarından Osmanlılığın Albayrağı alınmayacaktır! Allahutaala bizimle beraberdir. Yardımcımız onun Resulü Peygamber Efendimizdir.”

Nâci Kâşif KICIMAN, asker ve bürokrat, Medine Müdafaası, s. 91, 92 (Düzenlenmiştir.).

Ingilizlerin Çöl Kaplanı adını verdikleri Fahrettin Paşa Mondros Ateşkes Anlaşması’ndan sonra da teslim olmayı reddedip büyük bir vefa duygusuyla bağlı olduğu kutsal toprakları savunmaya devam etti. Ancak giderek ağırlaşan cephane, erzak ve ilaç sıkıntısı nedeniyle teslim olmak zorunda kaldı.

Türk askeri için kullanılan “Mehmetçik” kelimesini dilimize kazandıran da Fahrettin Paşa oldu.

3. I. Dünya Savaşı’nın Sona Ermesi ve Savaşın Sonuçları

I. Dünya Savaşı’nda İngiltere ve Fransa’nın Çanakkale Boğazı’nı geçememesi ve Rusya’nın savaştan çekilmesi İttifak Devletlerinin kazanma ümitlerini artırdı. Ancak savaşın başında tarafsız olan Amerika Birleşik Devletlerinin İtilaf Devletleri’ne silah ve cephane satması Almanya ve müttefiklerinin işini zorlaştırıyordu. Bunun üzerine Almanya’nın Amerikan ticaret gemilerini batırması, 2 Nisan 1917’de ABD’nin savaşa girmesine yol açtı. Böylece savaşta dengeler İtilaf Devletleri lehine değişti.

ABD Başkanı Wilson’ın (Vilsın) 8 Ocak 1918’de 14 maddelik bir bildiri yayımlamasıyla savaşın İtilaf Devletlerinin zaferiyle sonuçlanacağı anlaşıldı. “Wilson İlkeleri” adıyla tarihe geçen bu bildiriye göre bundan sonra devletler arasında gizli anlaşmalar yapılmayacak, silahlanma en alt düzeyde olacaktı. Barış antlaşmaları açık yapılacak, yenenler yenilenlerden toprak ve tazminat almayacaklardı. İmparatorlukların bünyesindeki milletlere kendi geleceklerini belirleme hakkı verilecekti. Diğer yandan denizler herkesin kullanımına açık olacak, ekonomik engeller kaldırılacak, ticaret serbestliği sağlanacaktı. Ayrıca bütün devletlerin toprak bütünlüğünü korumak, devletler arası anlaşmazlıkları diplomasi yoluyla çözmek ve böylece dünya barışını sağlamak amacıyla milletlerarası bir teşkilat kurulacaktı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 43 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!