8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 182
“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 182 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 182
3. II. Dünya Savaşı Sırasında Türkiye
II. Dünya Savaşı 1 Eylül 1939’da Almanya’nın Polonya topraklarına girmesiyle başladı. Bu savaşta Almanya, İtalya ve Japonya Mihver Devletler grubu adıyla anıldı. İngiltere, Fransa, SSCB (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği) ve ABD (Amerika Birleşik Devletleri) ile onlara katılan diğer ülkeler ise Müttefik Devletler grubu içinde yer aldı. Türkiye barışçı dış politikası gereği II. Dünya Savaşı boyunca bu iki grup arasında tarafsız kalarak savaşa girmemeye çalıştı. Bununla birlikte Atatürk’ün savaş öncesinde yaptığı İtalya ve Almanya ile ilgili değerlendirmeleri doğrultusunda bu devletlerden gelebilecek bir saldırıya karşı hazırlıklı olmaya çalıştı. Aynı şekilde Balkan Antantı ve Sadabat Paktı gibi savunma amaçlı ittifaklar kurarak Atatürk’ün barışçı dış politikasını devam ettirdi.
Türkiye öncelikle Balkanlarda Arnavutluk’u işgal etmiş olan İtalya’yı tehdit olarak görüp ona karşı tedbir alma ihtiyacı duydu. Bu amaçla savaşın hemen başında İngiltere ve Fransa ile karşılıklı yardım antlaşması imzaladı. Ardından Mihver Devletlerin en güçlüsü olan Almanya ile bir saldırmazlık paktı kurdu. Böylece her iki tarafın da düşmanlığını üzerine çekmekten özenle kaçındı.
Türkiye’nin savaş dışında kalmak amacıyla izlediği denge siyaseti Müttefik Devletlerin eleştirisine neden oldu. Bu devletlerin liderleri Adana ve Kahire’de (Görsel 7.11) Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile görüşmeler yaparak Türkiye’yi ısrarla kendi yanlarında savaşa girmesi için ikna etmeye çalıştı. Türkiye bu baskıdan kurtulmak için her defasında askerî bakımdan eksiklikleri bulunduğunu söyledi. Ayrıca Müttefik Devletlerin kendisine söz verdikleri hâlde yeterince savaş malzemesi göndermediklerini ileri sürerek zaman kazanmaya çalıştı.
Müttefiklerin Türkiye’yi savaşa çekme yönündeki baskıları Almanya’nın cephelerde yenik düşmesi ve gerilemesiyle birlikte hafifledi. 1945 yılı başlarında ise artık Almanya’nın bu savaştan yenik çıkacağı anlaşılmıştı. Bunun üzerine Müttefik Devletler savaş sonrası dünya düzeninin esaslarını belirlemek amacıyla Kırım’ın Yalta şehrinde bir araya geldiler. 4-11 Şubat 1945 tarihleri arasında toplanan Yalta Konferansı’nda savaştan sonra dünya barışını korumak üzere Birleşmiş Milletler adıyla uluslararası bir teşkilatın kurulmasına karar verildi. Teşkilatın oluşturulacağı San Francisco (San Fıransisko) Konferansı’na katılabilmek için de 1 Mart 1945 tarihine kadar Almanya ve müttefiklerine savaş ilan etme şartı getirildi.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 182 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.