Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 162

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 162 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 162

5. Nüfus Mübadelesi

Lozan Barış Görüşmeleri sürerken Türkiye ile Yunanistan arasında 30 Ocak 1923 tarihli bir antlaşma imzalanmıştı. Antlaşmayla Rum ve Türk nüfusunun mübadelesi (karşılıklı olarak yer değiştirmesi) kabul edilmişti. Değişim kişilerin isteğine bırakılmayacak, zorunlu olacaktı. Sadece Balkan Savaşlarından önce Batı Trakya’ya yerleşmiş Türkler ile Mondros Ateşkes Anlaşması öncesinde İstanbul’da yerleşik bulunan Rumlar bu mübadelenin dışında tutulacaktı.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesine Lozan Barış Antlaşması’ndan hemen sonra başlandı. On sekiz ayda bitirilmesi öngörülen mübadelenin ilk aşamasında önemli bir sorunla karşılaşılmadı. Ancak sonraki günlerde Yunanistan’ın anlaşma hükümlerine aykırı biçimde İstanbul’da olabildiğince fazla Rum bırakmak istemesi üzerine uyuşmazlıklar ortaya çıktı. Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlığın artması üzerine sorun Milletler Cemiyetine götürüldü. Cemiyet Lahey Adalet Divanının görüşünü aldıysa da bu görüş taraflarca uygun bulunmadı.
Diplomatik girişimlerin sonuçsuz kalması üzerine Yunanistan, mübadele dışında tutulan Batı Trakya Müslümanlarının taşınmazlarına el koydu. Karşılıklılık ilkesi gereği Türkiye de İstanbul’daki Rumların mallarına el koyma yoluna gidince iki ülke yeni bir savaşın eşiğine kadar geldi. Gerginlik 1930’a kadar devam etti. Ancak aynı günlerde Bulgaristan’ın Balkanlarda, İtalya’nın ise Akdeniz’de yayılmacı politikalar izlemeye başlamasıyla birlikte durum değişti. Buna barışçı bir devlet adamı olan Atatürk’ün izlediği, komşularıyla iyi geçinme siyaseti de eklenince sorunun çözümü kolaylaştı.

Türkiye ve Yunanistan 10 Haziran 1930’da Ankara’da imzaladıkları antlaşmayla nüfus değişimi konusunda uzlaştı. Buna göre doğum yerleri ve yerleşme tarihlerine bakılmaksızın İstanbul’da yaşayan Rumlar ile Batı Trakya’da yaşayan Türkler etabli (yerleşik) kabul edilerek mübadele dışında tutuldu. İki ülke topraklarında sözü edilen bölgeler dışında yaşayan Türkler ve Rumlar ise karşılıklı olarak yer değiştirdi (Görsel 6.4).

Türkiye’nin Yunanistan ile nüfus mübadelesi yapmak istemesinin nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Hem Yunanistan’daki hem de Türkiye’deki azınlıkların sorunlarının daha da artması üzerine iki ülke anlaşarak nüfus değişimi yaptı. Çıkan savaşlardan ve sonraki zorlu dönemlerden iki ulus halkının da en az şekilde sorun yaşamaması ve can güvenliklerinin korunması adına yapılmış bu değişim.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 162 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!