Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 145

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 145 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 145

Bununla birlikte;
‘Egemenlik ulusundur.’,
‘Türkiye Büyük Millet Meclisinden başka hiçbir makam ulusun alın yazısında etkin olamaz.’,
‘Bütün yasaların düzenlenmesinde, her türlü örgütlenmede, yönetimin bütün ayrıntılarında, genel eğitimde, iktisat işlerinde ulusal egemenlik ilkelerine uyulacaktır.’,
‘Padişahlığın kaldırılması ile ilgili karar değişmez bir ilkedir. ’
gibi bilinmesi gereken önemli noktalar ile mahkemelerin yenileştirileceği, bütün yasalarımızın hukuk bilimi verilerine göre yeni baştan düzeltilip tamamlanacağı, toprak ürünleri vergisinin (aşarın) değiştirileceği, ulusal bankaların anaparalarının artırılacağı, ihtiyaç duyduğumuz demir yollarının yaptırılacağı, öğretimi birleştirmeye hemen girişileceği, askerlik görevi süresinin kısaltılacağı, ülkenin bayındırlaştırılmasına çalışılacağı ve benzeri gibi acil ve önemli ihtiyaçları ilkeler dışında bırakmadık.
İlkeler “Halk Partisi”nin kuruluşuna ve çalışmasına yetti. Partinin adına daha sonra ‘cumhuriyet’ sözcüğü de eklenerek bilindiği üzere ‘Cumhuriyet Halk Partisi’ denildi.”

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, Nutuk-Söylev, C II, s.1185-1187.

Halk Fırkasının kuruluş amacı, parti tüzüğünde “Millî hâkimiyetin halk tarafından ve halk için uygulanmasına rehberlik etmek ve Türkiye’yi uygar bir devlet hâlinde yükseltmek ve Türkiye’de bütün kuvvetlerin üstünde, kanunun koruyuculuğunu hâkim kılmaya çalışmak.”(1) şeklinde ifade edilmiştir. Cumhuriyet Halk Fırkası 1935’te Cumhuriyet Halk Partisi adını alarak 1950 yılına kadar iktidarda kalmıştır.

2. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası

Ülkemizde çok partili demokratik düzene geçilebilmesi için aynı anda birden çok partinin bulunmasına ihtiyaç vardı. Demokrasilerde görüş ayrılıkları olması ve iktidardaki partiye karşı başka partilerin ortaya çıkması son derece doğal bir durumdu. Ülkemizde de böyle oldu ve 17 Kasım 1924’te Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası adıyla yeni bir siyasi parti kuruldu.

Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası başkanlığına Kâzım Karabekir seçildi. Partinin kurucuları arasında Rauf Orbay, Ali Fuat Cebesoy, Refet Bele, Adnan Adıvar gibi Millî Mücadele kahramanları vardı (Görsel 5.1). Bu kişiler, siyasi alanda yapılan inkılaplar için zamanın henüz erken olduğunu söylüyorlardı. Ayrıca muhalefet partileri olmadan tek partili sistemde demokrasinin kurulup gelişemeyeceği görüşünü savunuyorlardı. Bu nedenle de Cumhuriyet Halk Fırkasından ayrılarak görüşlerini farklı bir parti çatısı altında ifade etmek istiyorlardı.

Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kurucuları hangi konularda Mustafa Kemal’den farklı düşünüyor olabilirler? Neden?

  • Cevap: Parti tüzüğünde cumhuriyet ilkesinin, liberalizmin ve demokrasinin benimsendiği belirtilirken aynı zamanda dini inançlara da saygılı olunduğu açıklanmıştır (Mustafa Kemal Paşa Nutuk’ta bu durumu “dini siyasi çıkarlara alet etmek” olarak yorumlamıştır.).

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 145 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!