8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 139
“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 139 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 139
Atatürk, Gençliğe Hitabe’de “Cebren ve hile ile aziz vatanın bütün kaleleri zapt edilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir.” diyerek gelecekte karşımıza çıkabilecek tehlikeler konusunda uyarılarda bulunmuştur. Bu tehlikelerin gerçek olması hâlinde gençlerden neler beklediğini ise “Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi vazifen, Türk istiklâl ve cumhuriyetini kurtarmaktır. Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!”(2′ sözleriyle ifade etmiştir. Atatürk, bu cümlede geçen “Ey Türk istikbalinin evlâdı!”(3′ sözüyle sadece kendi zamanında yaşayan gençlere değil, Türk milletinin gelecekteki genç nesillerine de seslenmiştir.
Türk gençleri cumhuriyetin korunmasının ve sürekliliğinin sağlanması görevini yerine getirebilmek için öncelikle aynı milletin fertleri oldukları bilinciyle hareket etmelidir. Bu bilinçle gençler vatan, millet, özgürlük, bağımsızlık ve demokrasi gibi ortak değerler etrafında bir araya gelmeli; millî birlik ve beraberliği bozucu davranışlardan kaçınmalıdır. Ayrıca öz güven sahibi, çalışkan, akılcı, yenilikçi ve sağlam karakterli bireyler olarak yetişmeye gayret göstermelidir.
Büyük Nutuk
Çok yönlü bir lider olan Atatürk askerliği ve devlet adamlığının yanı sıra yazılı ve sözlü ifade becerisiyle de dikkat çeken bir liderdir. Onun bu yönünü gösteren en önemli örnek ise Nutuk’tur.
“Gerçeği konuşmaktan korkmayınız.”(diyen Atatürk yaşananları tüm açıklığıyla milletine anlatmaktan çekinmeyen, güvenilir ve dürüst bir devlet adamıydı. O gerçekleri konuşmayı ve açık sözlü olmayı devlet adamlarının insanlığa karşı yerine getirmeleri gereken önemli bir sorumluluk olarak görüyordu. Bu sorumluluğunu yerine getirebilmek ve milletine hesap vermek amacıyla da Büyük Nutuk’u kaleme almıştı.
Atatürk Nutuk’u Cumhuriyet Halk Fırkasının 15-20 Ekim 1927’de düzenlenen II. Kurultay’ında 6 günde okudu. Yabancı dillere de çevrilen (Görsel 4.25) Nutuk, “Altı Günlük Konuşma” ve “Maraton Konuşma” gibi adlarla tanındı.
Atatürk Nutuk’ta 1919-1927 yılları arasında yaşanan olaylara yer verdi. Kendi deyimiyle “millî hayatı sona ermiş farz edilen büyük bir milletin, istiklalini nasıl kazandığını, ilmin ve tekniğin en son esaslarına dayanan, millî ve çağdaş bir devleti nasıl kurduğunu” belgelere dayanarak anlattı. Ayrıca kendisine ve inkılaplarına yönelik eleştirileri cevapladı.
Atatürk “Türk milletine yadigârımdır.”4 (5) dediği Büyük Nutuk’ta, Türk milletini gelecekte karşılaşabileceği tehlikelere karşı uyardı. Sözlerinin sonunda ise gençliğe seslenerek “en büyük eserim” dediği Cumhuriyet’i Türk gençliğine emanet etti.
Atatürk’ün Cumhuriyet’i Türk gençliğine emanet etmesinin nedenleri neler olabilir?
- Cevap: Atatürk, Türk gençliğinin ilerici bütün gelişmelere sahip çıkan, akılcı, bilimsel metodu benimsemiş, Türk inkılâbını ve cumhuriyet ilkelerini savunan, yaşatma uğraşı veren dinamik bir güç olduğuna olan inancı sebebiyle cumhuriyeti gençliğe emanet etmiştir. Gençliğin, Türk inkılâbının fikirlerini ve ideolojilerini benimseyip, gelecek nesillere aktaracak kişiler olması cumhuriyeti gençliğe emanet etmesinde önemli rol oynamıştır.
8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 139 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.