8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 137
“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 137 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 137
F. SAĞLIK ALANINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR
Cumhuriyet öncesi dönemde ülkemizde askerî ve sivil tıp okulları açılarak memleketin hekim ihtiyacı karşılanmaya çalışılmıştır. Diğer yandan Tıbbiye Nezareti, sıhhiye müfettişlikleri ve hükümet tabiplikleri kurularak sağlık hizmetlerinin ülke geneline yayılması amaçlanmıştır. Osmanlı Dönemi’nde devlet kurumlarının yanında sivil toplum kuruluşları da sağlık alanında faaliyet göstermiştir. Bunların başında gelen Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti, Millî Mücadele Dönemi’nde İstanbul’dan Anadolu’ya acil sağlık malzemeleri gönderdi. Pek çok sağlık görevlisini Anadolu’ya geçirerek yaralı askerleri tedavi etti. 1923’te Türkiye Hilal-i Ahmer Cemiyeti adını alan kuruluşa 1935’te Atatürk tarafından Kızılay adı verildi. Kızılay hastalıklardan korunma ve sosyal yardım konularında topluma hizmet etti.
Cumhuriyetimizin kurulduğu günlerde ülkemizdeki hastane ve hekim sayısı yeterli değildi. Tifo, tifüs, kolera, trahom, verem, sıtma, çiçek gibi salgın hastalıklar toplum sağlığını tehdit ediyor, sosyal ve ekonomik kalkınmamızın önünde önemli bir engel oluşturuyordu. Tıp biliminin geliştirdiği imkânlardan yararlanılamadığı için pek çok vatandaşımız erken yaşlarda hayatını kaybediyordu.
“Türk vatandaşının sağlığı ve sağlamlığı, her zaman üzerinde dikkatle durulacak millî meselemizdir.”(1) diyen Atatürk sağlık hizmetlerini devletin temel görevlerinden biri olarak gördü. Bu nedenle TBMM’nin açılışından hemen sonra çıkarılan bir kanunla Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekâletinin (Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı) kurulmasını sağladı. Sağlıktaki hedeflerini ise “Sağlık ve sosyal yardım hususlarında takip ettiğimiz gaye milletimizin sıhhatinin korunması ve desteklenmesi, ölümün azaltılması, nüfusun arttırılması, bulaşıcı ve salgın hastalıkların etkisiz hâle getirilmesidir.”1 (2) sözleriyle ifade etti.
Cumhuriyet Dönemi’nde toplumun her kesimine ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmeti verilmeye başlanmasıyla birlikte ülkemizde pek çok hastalık korkutucu olmaktan çıktı. Ayrıca ortalama insan ömrü de uzadı.
1925 yılında başlatılan sıtma ile mücadele kapsamında Adana’da bir sıtma enstitüsü, yurdun değişik yerlerinde de dispanserler açıldı. Benzer mücadeleler verem, trahom, frengi ve kuduz hastalıkları için de yürütüldü. İstanbul’da bir verem sanatoryumu, Ankara ve Bursa’da verem dispanserleri hizmete girdi (Tablo 4.1). Büyük şehirlerimizde de “Numune Hastaneleri” adıyla hekimliğin tüm uzmanlık dallarını içinde barındıran büyük hastaneler ile doğum evleri ve çocuk hastaneleri (Görsel 4.23) açıldı. Diğer yandan 1928 yılında halk sağlığının korunmasına yönelik laboratuvar hizmeti vermek üzere Hıfzısıhha Müessesesi kuruldu.
Doktor, ebe, hemşire ve sağlık memuru sayısı arttırıldı. Hekimlere zorunlu hizmet yükümlülüğü getirilirken sağlık hizmetlerinin köylere kadar yayılmasını sağlamak amacıyla “seyyar hekimlik” uygulaması başlatıldı.
Cumhuriyet Dönemi’nde koruyucu sağlık hizmetlerine de önem verildi. Bu amaçla Ankara, İstanbul, Sivas ve Diyarbakır’da laboratuvarlar ve aşı üretim merkezleri açılarak yurt çapında aşı kampanyaları düzenlendi.
Anayasamızın 2. maddesinde Türkiye Cumhuriyetinin sosyal bir devlet olduğu belirtilmektedir. Sosyal devletin tanımı ve temel görevleri ile ilgili bir İnternet araştırması yaparak edindiğiniz bilgileri defterinize yazınız.
- Cevap: Refah devleti veya sosyal devlet, minimum düzey ötesinde vatandaşlarının refahı için birincil sorumluluk kabul eden devlet kavramı olup devletin vatandaşlarının iktisadi ve sosyal esenliklerinin korunması ve teşvik edilmesinde ana rol oynamasını önerir. Sosyal devletin temel amacı; en geniş anlamda piyasa ekonomisinin başarısızlıklarını ve yetersizliklerini ortadan kaldırmaktır. Sosyal devlet, müdahaleci bir devlet anlayışıdır. Sosyal devlet, düzenleyici bir devlet anlayışıdır. Sosyal devlet, yeniden dağıtıcı bir devlet anlayışıdır.
8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 137 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.