8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 116
“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 116 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 116
5. Laiklik
Laiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrı yürütülmesini, dinî inançların devlet yönetiminin ve siyasetin dışında tutulmasını esas alan bir ilkedir. Laiklik ilkesinin bu özelliği Anayasa’mızın 24. maddesinde “Kimse, Devletin sosyal, ekonomik, siyasi veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa din kurallarına dayandırma veya siyasi veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun, dinî veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz.”(1) hükmüyle ifade edilmiştir.
Laikliğin önemli özelliklerinden bir diğeri devletin farklı din ve mezheplerden olan insanlar arasında herhangi bir ayrım yapmaması ve herkesi kanunlar önünde eşit tutmasıdır. Bu durum Anayasa’mızın 10. maddesinde “Herkes din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.”1 (2) hükmüyle güvence altına alınmıştır.
Laiklik bireylerin din, vicdan ve kanaat hürriyetini güvence altına alan bir ilkedir. Bu nedenle laik devlet düzeninde kimse ibadete, dinî törenlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz. Dinî inanç ve kanaatinden dolayı kınanamaz. Atatürk laiklik ilkesinin bu yönünü “Din ve mezhep, herkesin vicdanına kalmış bir iştir. Hiçbir kimse, hiçbir kimseyi ne bir din ne de mezhep kabulüne zorlayabilir.” sözleriyle ifade etmiştir.(3)
Laikliğin halkçılık ve cumhuriyetçilik ilkeleriyle ilişkili olduğu söylenebilir mi? Neden?
- Cevap: Cumhuriyetçilik ilkesi; Milliyetçilik, Halkçılık ve lâiklik ile iç içedir. Cumhuriyetçilik, toplumun millileşme, millet olma bilincine erişmiş olmasının bir sonucudur. Cumhuriyetçilikte egemenliğin kaynağı millettir. Millet kendi yöneticilerini belli bir süre için seçer, denetler ve gerektiğinde değiştirir.
İnkılapçılık ilkesinin devlet ve toplum hayatına katkıları konusunda hangi örnekleri verebilirsiniz?
- Cevap: İnkılapçılık ilkesi tüm toplumların gelişmesini sağlarken aynı zamanda bireylerin toplum içerisinde düzenli davranışlar sergilemesine de yardımcı olmuştur. Özellikle demokrasi anlayışı sayesinde toplumlar birbirlerine daha saygılı olmayı öğrenmiş, tüm hukuksal işlemlerde demokrasiden yararlanılmıştır.
8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 116 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.