8. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 254
8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 254 Cevapları SDR Dikey Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 254
A. Aşağıdaki soruları defterinize cevaplayınız.
1) Elektriklenme nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Cisimlerin birbirleri ile etkileşimi sonucunda üzerlerinde fazladan elektrik yükü birikmesine elektriklenme adı verilir.
2) Elektriklenme olayından teknolojide hangi alanlarda yararlanıldığını açıklayınız.
- Cevap: Klima sistemlerinde, bazı yazıcı ve fotokopi makinelerinde, araç ve beyaz eşyaların boyanmasında elektriklenmeden yararlanılmaktadır.
3) Elektriklenme çeşitleri nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Sürtünme ile elektriklenme, dokunma ile elektriklenme ve tesir ile elektriklenme.
4) Topraklama olayını açıklayınız.
- Cevap: Cisimlerdeki fazla eksi yüklerin toprağa geçmesi ya da cisimlerin topraktan eksi yük alması sonucu nötrlenmesine topraklama denir.
5) Elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren araçlara örnekler veriniz.
- Cevap: Ampul, fırın, elektrikli soba örnek verilebilir.
6) Sigorta nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Elektrik devresinden fazla elektrik akımı geçtiğinde akımı keserek güvenliği sağlayan araçlardır.
7) Termik santrallerde elektrik enerjisi nasıl üretilir? Açıklayınız.
- Cevap: Kömür gibi fosil yakıtların kullanımı sonucunda açığa çıkan ısı enerjisi ile ısıtılan suyun buhar basıncından yararlanılarak türbinler döndürülür. Türbinlerin dönmesi sonucunda ise elektrik enerjisi üretilmiş olur.
8) Elektrik enerjisinin bilinçli kullanımının önemini açıklayınız.
- Cevap: Elektrik enerjisinin bilinçli kullanımı doğal kaynaklarımızın tükenmemesini sağlar, doğal kaynakların daha uzun yıllar kullanabilmemize imkan sağlar.
9) Elektrik enerjisinin verimli kullanımını sağlamak için kurulan sivil toplum kuruluşlarına örnekler veriniz.
- Cevap: ENVER ve EYODER
10) Kaçak elektrik kullanımının önüne geçmenin ülke ekonomisine ne gibi katkı sağlayacağını açıklayınız.
- Cevap: Kaçak elektrik kullanımının önüne geçmenin ülke ekonomisine olumlu katkı sağlar. Kaçırılan vergi ülkemize kaldığı zaman ülkemiz daha da gelişecektir.
B. Aşağıda çerçeve içerisinde bazı ifadeler verilmiştir. Bu ifadelerden uygun olanları kullanarak cümlelerde boş bırakılan yerleri doldurunuz.
- Cevap:
1) Cisimlerin birbirleri ile etkileşimi sonucu üzerinde fazladan yük birikmesine elektriklenme adı verilir. 2) Elektriklenme olayının teknolojideki kullanım alanlarından biri de yazıcılar dır. 3) Bilinen iki çeşit elektriksel yük vardır. 4) Zıt cins yüklü cisimler birbirlerini çeker. 5) Sürtünme ile elektriklenme, ebonit çubuk ile yün kumaş arasında gerçekleşebilir. 6) Tesir ile elektriklenmede cisimler geçici olarak elektriklenir. 7) Cisimlerin yüklü olup olmadıklarını, yüklü ise hangi cins yükle yüklü olduklarını anlamamızı sağlayan araçlara elektroskop adı verilir. 8) Topraklama olayına paratoner sistemleri örnek gösterilebilir. 9) Elektrik enerjisini hareket enerjisine dönüştüren araçlara matkap örnek gösterilebilir. 10) Evlerde akkor ampul yerine LED lamba kullanmak enerji tasarrufu sağlamaktadır.
8. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 254 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok