8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 147
“8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 147 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 147
4. Etkinlik Farklı Maddelerin Hâl Değişim Isılarının Karşılaştırılması Malzemeler• Su • Etil alkol • 400 ml beherglas • Isıtıcı • Sacayak • 2 adet termometre • Kronometre • Kibrit ya da çakmak • 2 adet deney tüpü • 2 adet d.küm ayak • 2 adet bünzen kıskacı • 2 adet destek çubuğu • Etiket
Bu etkinlikteki amaç, farklı maddelerin hâl değiştirmesi için gerekli olan ısıları karşılaştırmaktır. Uyarı: Isıtıcı ve kibrit (ya da çakmak) kullanırken öğretmeninizden yardım isteyiniz. Etil alkol uçucu ve kolay alev alabilen bir sıvı olduğu için bu maddeyi doğrudan ısıtmaktan kaçınınız. Etkinliğin Yapılışı • Destek çubuklarını döküm ayaklarına yerleştiriniz. • İkili bağlama parçalarını kullanarak bünzen kıskaçlarını destek çubuklarına sabitleyiniz. • Deney tüplerinden birine su, diğerine ise eşit miktarda etil alkol doldurarak bunları bünzen kıskaçlarına sabitleyiniz. Su ve etil alkolü daha kolay ayırt etmek için deney tüplerini etiketleyiniz. • Deney tüplerindeki sıvıları sıcaklıkları eşit olana kadar aynı ortamda bekletiniz. Termometre ile sıvıların sıcaklıklarını ölçünüz. • Beherglasa 200 mİ sıcak su doldurunuz. Bu beherglası sacayağına yerleştiriniz. Deney tüplerini de görsel 4.39'daki gibi beherglasın içine yerleştiriniz. • Isıtıcıyı açarak beherglastaki suyu ısıtınız. • Kronometreyi çalıştırınız ve deney tüplerindeki sıvılar tamamen buharlaşıncaya kadar geçen süreyi ölçünüz. Soru: Deney tüplerinde bulunan sıvılarından hangisi daha önce buharlaştı? Bu durumun nedeni ne olabilir? Yazınız.- Cevap: Deney tüpündeki etil alkol daha önce buharlaştı. Çünkü etil alkolün kaynama noktası sudan düşüktür ve hâl değiştirmesi için gerekli olan ısı miktarı daha azdır. Bu nedenle suya göre daha hızlı buharlaşır.
8. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 147 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Tam liste ayrı pencerede açılır.
Henüz yorum yok