
8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 55


“8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 55
Mendel 1. kuşakta elde ettiği melez döl mor çiçekli bezelyeleri çaprazladığında ise 2. kuşakta oluşan bezelyelerde aşağıdaki sonucu elde ediyor.
Ata bireylerin fenotipi
1. kuşaktaki ata bireylerin genotipi
2. kuşakta oluşabilecek ihtimaller
2. kuşakta oluşabilecek bireylerin genotipi
2. kuşakta oluşabilecek bireylerin fenotipi
MM ve Mm genotipindeki bireylerin çiçek rengi bakımından fenotipi mor, mm genotipindeki bezelyelerin fenotipi ise beyazdır. Bu durumda 2. kuşakta oluşacak bezelyeler % 75 ihtimalle mor, % 25 ihtimalle beyaz çiçekli olur. Yapılan bu çaprazlama sonucunda görüldüğü gibi melez döl iki bezelye çekinik özellikteki geni taşıdığından çaprazlama sonucunda çekinik özellikte bezelyeler oluşabilir.
Mendel’in çaprazlama sonuçlarına bakıldığında çekinik özelliğin ilk kuşakta olmasa da sonraki kuşakta ortaya çıkabileceği görülmektedir. Bu nedenle sahip olduğumuz çekinik alelle aktarılan bir özellik, çocuklarımızda ortaya çıkmasa da torunlarımızda ortaya çıkabilir.
Örnek
Bezelyelerde sarı tohum rengi aleli (S) yeşil tohum rengi aleline (s) baskındır.
Melez döl sarı tohumlu bezelye ile yeşil tohumlu bezelye çaprazlanırsa 1. kuşakta oluşabilecek bezelyelerin tohum rengi bakımından genotip ve fenotip oranı nasıl olur?
Çözüm
1. kuşaktaki bireylerin genotip oranı: % 50 ihtimalle melez döl (Ss),
% 50 ihtimalle saf döl çekinik (ss). 1. kuşaktaki bireylerin fenotip oranı: % 50 ihtimalle sarı,
% 50 ihtimalle yeşil olur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Ata Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 55 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.