8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 204
“8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 204 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 204
2. Azot Döngüsü
DNA’yı oluşturan nükleotidlerin yapısında azotlu organik bazlar olduğunu öğrenmiştik. Azot, proteinlerin yapısına katılan bir maddedir. Proteinler ise vücudumuzda yapıcı-onarıcı olarak görev yapar. Büyüme ve gelişmede, yıpranan dokuların onarımında rol alır.
Atmosferin %78’i azot gazından oluşur. Azot gazı miktarı atmosferde fazla olmasına rağmen bitki ve hayvanlar tarafından doğrudan kullanılamaz. Bitkilerin azotu kullanması için azot gazının toprağa geçmesi ve azotlu bileşiklere dönüştürülmesi gerekir. Yıldırım ve şimşek gibi doğa olayları atmosferdeki azotun bir kısmının toprağa geçmesinde rol alır. Mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerin kökünde bulanan bazı bakteriler atmosferdeki azot gazını, azotlu bileşiklere dönüştürüp bitkinin bünyesine aktarılmasını sağlar. Topraktaki azot bağlayıcı bakteriler ise atmosferdeki azotun toprağa geçmesini ve azotlu bileşiklere dönüşmesini sağlar. Bitkiler kökleri ile bu bileşikleri bünyelerine katar. Bitkilerin yapısındaki azot, besin zinciri
sayesinde diğer tüketicilere aktarılır.
Organizma atıklarındaki veya organizmalar öldüğünde yapılarındaki proteinler ayrıştırıcılar tarafından parçalanır ve azotlu bileşiklere dönüştürülür. Bu maddelerin bir kısmı bitkiler tarafından tekrar bünyelerine katılırken bir kısmı azot ayrıştırıcı bakterilerin faaliyeti sayesinde azot gazına dönüştürülerek atmosfere verilir. Azotun toprak ve atmosfer arasındaki döngüsü azot döngüsü (Görsel 6.17) olarak adlandırılır.
Beyin Fırtınası
Azot bağlayıcı bakteriler ve ayrıştırıcılar olmasaydı hangi durumlar ile karşılaşırdık? Bu konu hakkında arkadaşlarımızın farklı fikirlerini saygıyla dinleyelim. Bu konudaki düşüncelerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım, konu hakkında tartışalım.
- Cevap: Azot bağlayıcı bakteriler ve ayrıştırıcılar olmasaydı, bitkilerin ve diğer organizmaların azot kaynağı olan azotlu bileşiklere ulaşmaları zorlaşırdı. Bu durum bitki büyümesini ve gelişmesini olumsuz etkilerdi. Ayrıca, azot döngüsünün bozulması çevresel dengesizliklere neden olabilirdi.
8. Sınıf Ata Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 204 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.